10 lessen uit Rich Dad, Poor Dad

Het boek Rich Dad Poor Dad (Nederlands: Rijke Pa, Arme Pa) is één van de beste boeken rondom het onderwerp geld en kapitaal opbouwen. Als je serieus met geld bent móét je dit boek lezen 😉

In deze blog deel ik 10 belangrijke lessen rondom geld welke je uit Rich Dad Poor Dad kunt halen.

Als je het boek nog niet hebt kan ik alleen maar aanraden dat je deze gelijk in huis haalt en gaat lezen 😄

Les 1: Leer om te luisteren

Luisteren naar wat iemand werkelijk zegt is een kunst: De meeste mensen luisteren namelijk om te reageren. En niet naar wat iemand werkelijk zegt of bedoelt.

Als je geld wilt verdienen is het luisteren naar je (potentiële) klanten cruciaal. Probeer deze skill dan ook zo snel mogelijk te masteren!

Les 2: Betaal jezelf altijd als eerste

Huh, maar ik heb toch rekeningen waar ik verplichtingen naar heb?

Ja, dat hebben we inderdaad allemaal. Toch betekent dat niet dat je deze rekeningen als eerste moet betalen. Waarom je jezelf als eerste moet betalen?

Jíj bent degene die elke dag opnieuw het geld zal moeten verdienen. Jij bent de belangrijkste persoon in je eigen leven en succes. Jij bent degene die het keer op keer waar moet maken.

Zorg er dus ook voor dat JIJ gemotiveerd blijft en weet waar je het voor doet.

Dit betekent overigens niet dat je jouw rekeningen niet hoeft te betalen maar dat je in elk geval jezelf als eerste een deel van je verdienste betaalt. Al is het maar 10% van je maandelijkse inkomsten om de rest voor je verantwoordelijkheden te gebruiken.

Les 3: Koop luxe items als laatste

De kans is groot dat je veel geld wilt verdienen zodat je alles kunt kopen wat je wilt hebben. En terecht: Het is voor de meeste mensen een drijfveer.

Toch is het belangrijk (lees: cruciaal!) om luxe en dure producten als laatste te kopen. Nadat je alle rekeningen hebt betaald en nieuwe investeringen hebt gedaan.

Met geld verdien je geld en je kunt het maar één keer uitgeven. Geef die 100 euro dus niet uit aan nieuwe Nikes maar investeer deze 100 euro terug in de methodes die je geld opleveren.

Maak van 100 euro 200 euro.

Zo zul je financieel onafhankelijk worden en uiteindelijk alle Nikies die je wilt kunnen kopen. Of wat je ook van plan was te gaan kopen 😉

Les 4: Verlaag je vaste lasten en kosten

Rijk worden = offers maken. Probeer waar mogelijk je vaste lasten en kosten te verlagen.

Hoe?

Dat kan op verschillende manieren. Vaste lasten welke niet noodzakelijk zijn kun je bijvoorbeeld stop zetten zoals het lidmaatschap van een magazine of op een website/app.

Vergelijk de prijzen van energie eens en kijk of je hier een goedkopere aanbieder voor kunt vinden. Gebruik minder energie wat ook resulteert in een lagere rekening of zelfs een teruggave aan het eind van het jaar. Controleer in December of je zorgverzekering bijvoorbeeld goedkoper kan.

Les 5: Creëer meer waardevolle assets

Als je serieus bent met geld verdienen heb je assets nodig. Assets zijn bezittingen welke jou keer op keer geld blijven opleveren, vaak zonder dat je er iets aan hoeft te doen.

Een voorbeeld van een asset is een website welke jou elke maand opnieuw 100 euro oplevert zonder dat je hier tijd in hoeft te stoppen.

Als je financieel onafhankelijk of rijk wilt worden is het hebben van dit soort assets super belangrijk. Het is zelfs de sleutel naar deze doelen.

Als je 10 assets hebt welke elke maand je 100 euro opleveren is dat 1000 euro in totaal. Wat elke maand opnieuw naar jou wordt uitbetaald, zonder dat je er voor hoeft te werken 😉

Les 6: Beheers je emoties

Je emoties controleren en beheersen is niet alleen belangrijk om succesvol geld te verdienen maar ook in het leven algemeen.

Negatieve emoties mag je hebben maar probeer ze te beperken. Voor jezelf en voor anderen.

Door negatief te zijn trek je geen positiviteit aan en dat is zonde van je tijd en energie.

Merk je dat je last hebt van negatieve gedachten, boosheid of andere emoties? Luister naar muziek waar je jezelf goed door voelt en je negatieve emoties verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Les 7: Werk om te leren, werk niet om te verdienen

Klinkt apart hè? Toch is het zo.

Als je constant moet werken om geld te verdienen betekent dit dat je tijd voor geld ruilt.

De kunst van geld verdienen is door zoveel mogelijk te verdienen met zo weinig mogelijk werk en dus tijd. Hierom is het belangrijk om zoveel mogelijk te leren zodat je steeds slimmer kunt gaan werken. En uiteindelijk anderen en dingen (zoals assets) voor je te laten werken.

Les 8: Je wordt wat je (be)studeert: lees VEEL

Ook deze les is een hele belangrijke: Blijf nieuwe kennis en inzichten consumeren door boeken te lezen.

Zelf lees ik 1 a 2 boeken per week zodat ik constant nieuwe inzichten, kennis en ideeën krijg.

Stilstand is achteruitgang.

Probeer zoveel mogelijk boeken over geld, persoonlijke ontwikkeling en marketing te lezen om maximaal geld te verdienen.

Les 9: Investeer geld wat over is en afkomstig uit je assets

Dit is een mooie toevoeging op les 5: creëer meer waardevolle assets.

Geld wat afkomstig is uit jouw assets is in de meeste gevallen pure winst. Blijf dit grotendeels teruginvesteren in bestaande en nieuwe assets. Zo blijft het bedrag wat je hier aan verdient elke keer groeien en groeien.

Les 10: Omring jezelf met mensen die slimmer zijn dan jijzelf

Als je de slimste persoon in de kamer bent ben je in de verkeerde kamer.

Het is wellicht goed voor je ego maar het staat je persoonlijke ontwikkeling in de weg.

Probeer je zoveel mogelijk met mensen die slimmer zijn dan jij je omringen. Een ander bekend gezegde is:

Je bent het gemiddelde van de 5 personen waar je jezelf het meeste mee omringd.

Ga je met veel met 5 arme mensen om? Dan is de kans groot dat jij de volgende wordt (of al bent). Ga je met 5 miljonairs om? Dan is de kans dat jij de 6e miljonair bent aanzienlijk!

Probeer dus zoveel mogelijk met slimmere mensen om te gaan zodat je van hun kennis en ervaringen kunt profiteren. En je eigen niveau naar de next level kunt brengen 😉

Dus.. Direct Rich Dad Poor Dad lezen!

Dat is het enige advies wat ik je nu nog kan geven als je dit boek nog niet hebt gelezen. Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com

Als je nog vragen hebt of je ervaring over het boek wilt delen zou ik het tof vinden als je een reactie achter laat! 😄

Plaats een reactie