Alles wat je moet weten over een ijzersterke e-mailmarketing strategie

email-marketing

De kans is groot dat je elke dag wel e-mails ontvangt van allerlei soorten bedrijven. Maar als je denkt dat e-mailmarketing alleen het versturen is van aanbiedingen, promoties of nieuwsbrieven, dan mis je veel kansen om extra omzet te genereren uit dit ijzersterke online marketingkanaal. E-mailmarketing staat er namelijk om bekend dat het een hoge Return on Investment (ROI) heeft. In deze blog lees je alles over e-mailmarketing. Wat is het precies? Wat zijn de verschillende strategieën die je kunt gebruiken? Wat zijn de trends en de belangrijkste ontwikkelingen? En wat zijn voorbeelden van een succesvolle e-mailmarketing strategie. Ontdek het in deze blog. 

Wat is e-mailmarketing? 

E-mailmarketing is een vorm van online marketing die e-mail gebruikt om producten en/of diensten te promoten bij zowel potentiële klanten als bij bestaande klanten. Het is een essentieel onderdeel voor het opbouwen van naamsbekendheid, het stimuleren van conversies en het vergroten van de klantloyaliteit. E-mail is één van de oudste vormen van digitale communicatie, maar het is ook één van de meest effectieve online marketingstrategieën die er zijn. 

Moderne e-mailmarketing is afgestapt van de massale mailings. In de huidige tijd wordt er voornamelijk gefocust op segmentatie en personalisatie en is er ook toestemming nodig van de ontvanger. Dit klinkt misschien tijdrovend, maar marketing automation doet het meest zware werk voor jou. Op de lange termijn stimuleert een goed ontworpen e-mailmarketing strategie niet alleen de verkoop, maar helpt het ook een community rond jouw merk op te kunnen bouwen. 

email-marketing

Waarom is e-mailmarketing belangrijk? 

Met de opkomst van veel nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld social media, zou het niet gek zijn wanneer je denkt dat e-mailmarketing wel zijn beste tijd heeft gehad. Niets is echter minder waar. Verschillende onderzoeken tonen aan dat e-mailmarketing nog steeds ontzettend populair is en dat er aantoonbare resultaten mee worden behaald. Maar wat maakt e-mailmarketing zo interessant en waarom is het zo belangrijk? Wij leggen het graag aan je uit. 

  • Met een gerichte e-mail campagne kun je kwalitatieve en gepersonaliseerde content leveren: Goede e-mailmarketing tools helpen je om jouw e-maillijst volledig te segmenteren. Op basis van de verschillende segmenten kun je gepersonaliseerde content creëren die elke ontvanger aanspreekt met informatie, aanbiedingen en berichten die relevant zijn voor hun behoeftes en interesses op elk moment of in elke fase van het klanttraject. 
  • Boost leads en omzet: Gepersonaliseerde content zorgt voor meer leads. En meer gekwalificeerde leads betekenen hogere verkoopopbrengsten.
  • Naamsbekendheid: Het mooie van e-mail, is dat je iemand rechtstreeks kunt bereiken. Het is 1-op-1 communicatie op zijn best. En mensen geven tegenwoordig niet zomaar meer toestemming om in hun inbox te mogen verschijnen. Het is een beheerde ruimte die is gereserveerd voor hun favoriete merken, bedrijven en promoties. 

Door in iemands mailbox te verschijnen, blijft jouw merk actueel in het hoofd van de abonnee. Een gepersonaliseerde marketing mail heeft meer impact dan een bericht op social media. Hier weet je namelijk niet zeker of iemand daadwerkelijk het bericht heeft gezien. 

  • Schaalbaar: Eén van de grote voordelen van e-mailmarketing is de schaalbaarheid. Dit betekent dat e-mails naar een groot aantal ontvangers kunnen worden verzonden terwijl ze kosteneffectief blijven (in vergelijking met andere marketingkanalen). 
  • Kosteneffectieve mailcampagnes: Sterke e-mailcampagnes die gebruik maken van automatisering en zijn gevuld met persoonlijke content, zullen leiden tot meer hoogwaardige leads met juist minder inspanning en kosten. Een effectieve e-mailmarketing campagne staat bekend om zijn hoge return on investment. 
  • Bijna iedereen gebruikt e-mail: Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer 91% van de consumenten e-mail gebruikt. Dat alleen zou voldoende moeten zijn om je ervan te overtuigen dat deze tool ontzettend waardevol kan zijn voor jouw business. Tenzij jouw branche natuurlijk verantwoordelijk is voor de resterende 9% 😉. Je kunt ze niet alleen kortingen, specialist, nieuwe producten en meer geven, ze kunnen de e-mails ook delen en doorsturen naar wie ze maar willen. Een goede e-mailmarketing strategie is om klanten aan te moedigen om aanbiedingen zoveel mogelijk te delen.
  • E-mailmarketing is eenvoudig te meten: De meeste e-mailmarketing tools bieden de mogelijkheid om bij te houden wat er gebeurd nadat je jouw e-mailcampagne hebt verzonden. Je kunt vaak leveringspercentages, bouncepercentages, afmeldpercentages, doorklikpercentages en openpercentages volgen. Dit geef je een beter inzicht in de resultaten van de e-mailcampagne. Deze statistieken mogen niet worden genegeerd. Ze vormen een belangrijk onderdeel van jouw online marketing campagne als geheel. 

De nadelen van e-mailmarketing 

Naast de vele voordelen die hierboven zijn benoemd, kent e-mailmarketing ook één groot nadeel. Bij de term e-mail marketing denken veel mensen aan het versturen van ongewenste e-mails. Dit wordt ook wel spam genoemd. Er is tegenwoordig gelukkig strenge regelgeving en er zijn goede richtlijnen rondom e-mail marketing. Je hebt altijd toestemming nodig om een contact te mailen. Een lijst met duizenden mailadressen kopen mag dus niet meer. Dit komt door de Europese regelgeving AVG. 

Soorten e-mailmarketing campagnes 

Er zijn veel verschillende soorten e-mailmarketing campagnes. Wij hebben de meest voorkomende soorten voor je op een rijtje gezet. 

Welkomst e-mail

Deze geautomatiseerde e-mail verwelkomt iemand wanneer ze zich aanmelden om e-mails van jou te ontvangen. Laat hen weten dat je ze ziet: erken en waardeer hun beslissing om met jouw bedrijf in zee te gaan. Hier is het begin van een mooie klantrelatie!  

Mensen hebben gemiddeld ongeveer 7 seconden nodig om een ​​beslissing te nemen over een persoon die ze voor het eerst zien, en zelfs minder dan dat, ongeveer 1/10 van een seconde, om de eerste indruk te vormen. In de digitale wereld is dat niet anders. Slechts één kleine e-mail kan je bedrijf maken of breken. Klinkt als veel druk, niet?

Daarom moet je het bij de eerste poging goed doen. In plaats van zomaar een willekeurige e-mail naar je nieuwe abonnees te sturen, moet je ervoor zorgen dat je ze target met een zorgvuldig samengestelde welkomstcampagne! Een welkomst-e-mailcampagne is een enkele e-mail (of een reeks geautomatiseerde e-mails) die jouw nieuwe abonnees ontvangen zodra ze zich aanmelden voor de e-maillijst. Als het goed wordt gedaan, moedigt het hen aan om met jouw bedrijf te communiceren en leidt het tot meer klanten behoud.

Hier zijn enkele dingen die je kunt opnemen in de welkomstcampagne:

  • Een begroeting. Zeg hallo!’ en verwelkom je nieuwe abonnees; vertel ze hoe erg je het op prijs stelt dat ze lid zijn geworden van je mailinglijst, en hoeveel je ernaar uitkijkt om nieuwe dingen met hun te kunnen delen. 
  • Een introductie. Vertel meer over jezelf, je beste aanbiedingen etc. Misschien is er een bijzonder goede blogpost of YouTube-video waarvan je weet dat deze een blijvende positieve indruk zal maken op je nieuwe abonnees. Dat is de beste tijd om dit te doen – vergeet alleen niet je CTA (call-to-action) te perfectioneren voor maximale conversie.
  • Geruststelling. Tegenwoordig zijn mensen erg zuinig op hun inbox, dus schroom niet om je nieuwe abonnees gerust te stellen dat ze een goede keuze hebben gemaakt om lid te worden van je mailinglijst.
  • Een geschenk. Welkomst-e-mails zijn een ideale plek om nieuwe abonnees iets speciaals te geven. Toegang tot exclusieve inhoud of een handige kortingscode zijn beide geweldig om het ijs te breken tussen jou en je nieuwe abonnees.
  • Volgende stappen. Laat jouw nieuwe abonnees zien dat je hen respecteert en geef hen controle over de toekomstige communicatie – laat hen beslissen over de e-mailfrequentie en andere voorkeuren. Het is ook een geweldige kans om je nieuwe abonnees te vragen je socials te volgen.
  • Sluit af met een vraag. Voeg ten slotte een korte enquête toe om je abonnees beter te leren kennen.

Promotie e-mails blokker-promotiemail

Wanneer je een nieuw product of dienst hebt, of een bestaande graag wilt herintroduceren, stuur dan promo e-mails die zijn afgestemd op elk segment van je mailinglijst. Met bijvoorbeeld introductie deals voor potentiële klanten en speciale toegang of andere voordelen voor bestaande klanten, kun je bij ieder segment inspelen op waar zij zich op dat moment in hun koopreis bevinden. 

Meestal zijn deze e-mailcampagnes vrij kort – je laat de e-mail abonnees gewoon meer weten over het product dat je aanbiedt en vertelt hen hoe ze kunnen profiteren van het gebruik ervan. Je moedigt ze aan om de volgende stap te zetten en verder in de salesfunnel te komen. Deze e-mails zijn allemaal visueel. Je moet ervoor zorgen dat je het product op de juiste wijze promoot en een sterke CTA opneemt. De aandacht van jouw lezer moet net zo gefocust zijn zoals altijd. Je krijgt geen tweede kans namelijk. Voorbeelden van een promotie mail:

  • Biedt een korting of een gratis product aan
  • Personaliseer je aanbod
  • Emotie opwekken
  • Voeg humor toe
  • Laat ze nieuwsgierig
  • Gebruik slogans uit populaire muziek
  • Gebruik kleur , afbeeldingen en lettertype die de aandacht trekken

Seizoensgebonden 

black-friday-zagg

Kerst, Black Friday, zomertijd, terug naar school en andere terugkerende seizoen evenementen zijn geweldige gelegenheden om mensen te laten weten dat je hebt wat zij op dit moment nodig hebben. Deze e-mails zijn verreweg het gemakkelijkst op te stellen. Je hoeft niet lang na te denken over wat je in de campagne wilt opnemen, gebruik gewoon de gelegenheid die er al is om te benutten. Enkele dingen die jouw seizoensgebonden e-mail campagne succesvol kunnen maken, zijn:

  • Het gebruik van vakantie specifieke slogans, slogans en taal in het algemeen;
  • Emoji’s gebruiken om de vrolijke geest te wakker te schudden;
  • Ga voor een humoristische invalshoek;
  • Voeg wat feestelijke motieven toe en verlicht de stemming door de e-mailcampagne te voorzien van een uniek design. 
  • Focus op cadeaus voor de e-mailontvangers
  • Koppel de feestdagen ‘merk kleuren’ aan je eigen merkidentiteit

Remarketing e-mail 

remarketing-email

Automation is één van je beste vrienden als het gaat om e-mailmarketing. Wanneer jouw abonnee op een aanbieding klikt, een artikel bekijkt, iets toevoegt aan een winkelwagentje maar vervolgens niet afrekent of een andere actie uitvoert die interessant is, dan is remarketing het perfecte middel. Je moet er alleen voor zorgen dat je voorzichtig bent met wat je doet en hoe je het doet. Hier zijn enkele van de meest waardevolle en bruikbare tips met betrekking tot het maken van een e-mailcampagne voor het verlaten van een winkelwagentje:

  • Zorg ervoor dat de e-mail verzendt wanneer dit het meest nodig is. Het is belangrijk om de beste tijd te bepalen om jouw e-mails te verzenden zodra de potentiële klant zijn aankoop niet heeft voltooid.
  • Personalisatie is altijd belangrijk. Zorg ervoor dat je veel betekenis aan je lead geeft. Het is je laatste kans om te laten zien hoe jouw product hen zal helpen om hun leven gemakkelijker en succesvoller te maken – druk op die knoppen!
  • Biedt een prikkel aan. Er moet een reden zijn waarom jouw lead het afrekenen niet heeft voltooid. Het probleem is mogelijk de prijs. Daarom is een kleine korting of een coupon voor gratis verzending vaak meer dan genoeg om de deal binnen te halen!
  • Met een beetje humor kom je al een heel eind. Als het binnen jouw branche toegestaan is om een ​​beetje grappig te zijn, breek dan het ijs van een onvoltooide bestelling met een grappige maar correcte boodschap. 
  • U kunt uw reeks bijvoorbeeld zo opbouwen dat deze de volgende structuur heeft:
    • E- mail 1: herinnering aan winkelwagen (verzonden een paar uur na het verlaten van de winkelwagen)
    • E- mail 2: Follow-up (een paar dagen later verzonden)
    • E- mail 3: Actiekorting (verzonden een paar dagen na e-mail twee) 

Nieuwsbrieven 

nieuwsbriefsysteem

Een nieuwsbrief is één van de must-haves voor elk bedrijf. Zo houd je het publiek op de hoogte van nieuwe en actuele dingen. Je moet een realist zijn, alleen je meest hardcore en toegewijde fans zullen elke nieuwsbrief die je maakt doornemen. De belangrijkste doelgroep voor dit soort e-mailcampagnes zijn de mensen die er bewust voor hebben gekozen om updates van jou te ontvangen te ontvangen en die zich hebben geabonneerd op je mailinglijst. Ze hebben al interesse getoond, dus je kunt er vanuit gaan dat deze e-mails worden geopend.

De voordelen van e-mail nieuwsbrieven zijn:

  • Ze laten je alles over jou vertellen. Eindelijk krijg je de kans om eens dieper in te gaan op jouw bedrijf of merk. 
  • Ze zijn gemakkelijk aan te passen en te personaliseren. Je kunt ze buitengewoon aantrekkelijk maken voor de ontvangers van de campagne door simpelweg de juiste inhoud te kiezen waarin ze het meest geïnteresseerd zijn.
  • Ze vergroten de naamsbekendheid. Deze campagnes zijn zeer merkgebonden, wat betekent dat elke keer dat iemand ze doorstuurt naar hun netwerk, je een beetje meer bekendheid krijgt.
  • Ze laten je creatief zijn. Nieuwsbrieven verwelkomen veel verschillende inhoud indelingen, wat betekent dat je jouw vaardigheden kunt laten zien en niet alleen teksten kunt delen, maar ook video’s, afbeeldingen en meer!

De nadelen van e-mail nieuwsbrieven zijn:

  • Ze zijn best ingewikkeld om te maken. Je moet ervoor zorgen dat de nieuwsbrief vertegenwoordigt wie jij bent. In wezen is een e-mailnieuwsbrief het gezicht van jouw bedrijf, dus je moet ervoor zorgen dat deze goed is ontworpen. De lay-out van deze e-mails is complexer dan welke andere e-mailcampagne dan ook, wat betekent dat je waarschijnlijk meer tijd zult besteden aan het opstellen ervan.
  • Je kunt ze niet te vaak sturen. Het hele idee van een nieuwsbrief is om de e-mailabonnees te laten zien wat ze hebben gemist. Er moet een bepaalde tijd verstrijken voordat je weer een zinvolle en volledige verzameling kunt maken om naar je publiek te sturen.
  • Geen hele duidelijke CTA. Vanwege de aard van deze e-mails is het moeilijk om een ​​harde CTA op te nemen die zou kunnen converteren. 

Zo zorg je ervoor dat jouw e-mails worden gelezen 

Hoe kun je, in een enorme zee van e-mails, ervoor zorgen dat jouw merk opvalt en hogere open- en klik frequenties krijgt?

  • Wees niet bang om persoonlijk te worden: Gepersonaliseerde inhoud is essentieel om je abonnees te laten weten dat je aandacht schenkt aan wat ze willen.
  • Houd de onderwerpregels kort: Kort en krachtig zal de aandacht van jouw klanten trekken tussen de vele e-mails die hun inbox vullen.
  • Kies het juiste moment: Een ander voordeel van data gestuurde en geautomatiseerde e-mailmarketing oplossingen, is dat je e-mails kunt verzenden wanneer het jouw abonnee het beste uitkomt. Dus niet alleen wanneer je iemand beschikbaar hebt om handmatig e-mails te verzenden.
  • Verstuur mobielvriendelijke e-mails: Nu steeds meer mensen e-mail lezen op hun mobiele telefoon, kan het verschil maken tussen conversie of verwijdering om ervoor te zorgen dat jouw e-mails responsief en mobielvriendelijk zijn.
  • E-mail abonnees segmenteren: Een deel van de kracht van personalisatie is de mogelijkheid om een ​​lijst met e-mail abonnees te segmenteren, zodat je de meest effectieve berichten naar de juiste doelgroepen stuurt.
  • A/B testen: A/B-testen kunnen je helpen bepalen welke berichten, design en onderwerpen de beste resultaten opleveren.
  • Maak gebruik van e-mail automatisering: Je hebt ongetwijfeld content nodig die door mensen en voor mensen is gemaakt. Maar als het erom gaat ervoor te zorgen dat jouw content op het juiste moment bij de juiste persoon wordt afgeleverd, is automatisering de juiste keuze. Naast het verwerken van grote hoeveelheden informatie/data en de mogelijkheid om op elk moment e-mails te verzenden, is geautomatiseerde e-mailmarketing software de sleutel tot het behalen van de beste resultaten.

Hoe bouw je een succesvolle e-mailmarketing funnel?

Nu je weet wat e-mailmarketing is, waarom het interessant is om toe te passen en wat voor soort mailcampagnes er zijn, is het tijd om het volgende vraagstuk te gaan bespreken: Hoe bouw je een succesvolle e-mailmarketing funnel?

Een e-mail funnel is een strategisch ontworpen reeks e-mailcampagnes die leads en bestaande klanten tot conversies leidt. Door de e-mailberichten af ​​te stemmen op elke fase van het klanttraject, kunt je jouw klanten ontmoeten waar ze zich bevinden in de customer journey, waardoor de kans groter is dat de e-mails zullen gaan aanslaan. 

Bovenaan de trechter 

Dit is de fase waarin mensen je merk en bedrijf net leren kennen.

  • Bewustwording: jouw merk of bedrijf ontdekken

De eerste fase van elke koopreis is de bewustwordingsfase. Dit is wanneer een nieuwe lead of potentiële klant zich ervan bewust wordt dat jouw merk bestaat als een oplossing voor hun probleem. In deze fase zijn mensen bewust van je merk, maar zijn ze nog niet klaar om te kopen. 

De inhoud van de e-mail(s) in deze eerste fase van de trechter moeten duidelijk aangeven welke problemen jouw product of dienst aanpakt. Afhankelijk van je product is de klant waarschijnlijk nog niet klaar om te kopen. Je moet je best doen om ze te behouden tot de volgende fase. Stuur in de awareness fase e-mails met gratis tips en advies, zoals:

  • Educatieve inhoud (bijvoorbeeld video’s of aanbevolen artikelen van je kennisbank)
  • Gratis monsters
  • Checklists

Door klanten te laten zien dat je hun pijnpunten en problemen echt begrijpt op een manier waardoor ze zich gezien en gehoord voelen, bouw je vertrouwen op bij je e-mail abonnees.

  • Overweging: dit is het moment om wat dieper in te gaan en je verhaal, waarden en wat je verkoopt te delen (bijv. product nieuwsbrief). In de overwegingsfase presenteert je het argument waarom jouw oplossing de beste is. Op dit moment onderzoekt de klant je tegen hun persoonlijke bezwaren (zoals budget of gebrek aan vertrouwen) en de concurrentie.

De overwegingsfase is een ideaal moment om social proof te introduceren, als je dit nog niet hebt gedaan. Casestudy’s laten zien hoe je specifieke problemen voor bestaande klanten hebt opgelost en de resultaten die je hiermee hebt behaald, zijn een uitstekende manier om te tonen. Testimonials zijn een andere manier om te laten zien hoe jouw product voor anderen heeft gewerkt. 

Je kunt ook weerstand verminderen door veel voorkomende bezwaren in een e-mail reeks direct te weerleggen. Als je klanten zich zorgen maken over de prijs, laat ze dan weten wat jouw jaarabonnement korting of studentenprijzen zijn. Help je (potentiële) klanten in deze fase door e-mails te sturen met bijvoorbeeld:

  • Productvideo’s en webinars
  • Casestudy’s (idealiter aanpassen aan hun segment)
  • Productkenmerken en hun directe voordelen
  • Speciale aanbiedingen

Benadruk de voordelen van je product of dienst en help potentiële klanten te zien hoe zij kunnen profiteren en tegelijkertijd de risico’s verminderen.

Midden van de trechter 

 

Op dit moment weten mensen wie je bent en zijn ze (hopelijk) enthousiast genoeg om actie te ondernemen en in de toekomst met je samen te werken. 

  • Conversie: het is de hoogste tijd, waarin je ze eindelijk pusht om de gewenste actie te ondernemen, misschien met een stimulans (bijv. e-mail coupon). In de conversie fase hebben klanten je product als de beste oplossing gekozen. Ze hebben nu een duidelijke call-to-action (CTA) nodig die hen precies vertelt wat ze moeten doen om toegang te krijgen (bijvoorbeeld een “bestel nu” knop). 

In deze fase is je e-mailinhoud waarschijnlijk kort, en direct op een CTA-gericht. Je zult op creatieve wijze de voordelen benadrukken en definitieve bezwaren tegengaan voordat je om de actie (verkoop) vraagt. Als je een deal/aanbieding hebt die voor een bepaalde tijd loopt, is dit een goed moment om de urgentie van de besluitvorming te benadrukken. Neem alle tijdelijke aanbiedingen op in je onderwerpregel en in de hoofdtekst van de e-mail.

Gebruik de volgende tools en tactieken om conversies te stimuleren en je lijst om te zetten in betalende klanten:

  • Reclame aanbiedingen
  • Productafbeeldingen
  • Urgentie
  • Contact opnemen bij vragen 
  • Loyaliteit: In deze fase zorgt je ervoor dat jouw klanten terugkomen om actie te ondernemen. Het is gemakkelijker om een ​​huidige klant te behouden, in plaats van constant nieuwe klanten te moeten vinden (bijv. VIP-e-mails, speciaal puntensysteem).

uber-mail

De conversiefase is waar de lead het product uiteindelijk voor de eerste keer koopt, maar dat is niet het einde van de customer journey. Je wilt de klantrelatie blijven versterken om ervoor te zorgen dat ze terugkomen en jouw merk aan anderen aanbevelen.

Stuur een bedankmail waarin je jouw enthousiasme uitdrukt en herhaal alle voordelen die ze van het product zullen krijgen om de vaart erin te houden. Stuur een onboarding -e-mail reeks met gemakkelijk te begrijpen zelfstudies en handleidingen met best practices om het maximale voordeel uit je producten en services te halen.

Uiteindelijk kun je upsell-producten of diensten aanbieden om nog meer uit je bestaande klant te halen. Je wilt namelijk niet dat je relatie met de klant uiteindelijk niets meer oplevert. Hier zijn enkele e-mail ideeën om van nieuwe klanten loyale klanten te maken: 

  • Gepersonaliseerde welkomstmails
  • Onboarding met je product
  • Inleiding tot een loyaliteitsprogramma
  • Feedback verzoeken
  • Exclusieve aanbiedingen op premium producten

Onderkant van de trechter 

  • Belangenbehartiging: Inmiddels kennen mensen je merk zo goed, dat ze klaar zijn om de liefde te verspreiden en te delen met hun netwerk. Mensen voelen zich zo verbonden met jouw bedrijf, dat ze klaar zijn om beoordelingen achter te laten en te delen op bijvoorbeeld social media. 

Dit zijn dé e-mailmarketing trends waar je zeker op moet gaan letten 

Hier volgen de beste trends, tips en strategieën voor e-mailmarketing om ervoor te zorgen dat jouw e-mailcampagne zeer aantrekkelijk is en maximale conversie oplevert.

  • Maak gebruik van user generated content

Letterlijk betekent User Generated Content (UGC): door de gebruiker gemaakte content. Het is content in de vorm van tekst, video, audio en foto die gemaakt is door gebruikers van je product of dienst. 

Dit is één van de meest effectieve en eenvoudigste manieren om meer conversies te genereren en het organische verkeer te stimuleren. Als gebruikers regelmatig de positieve feedback van een diverse groep klanten zien, helpt dat om een ​​goede indruk te maken. Dit vergroot op zijn beurt de kans op conversie. Het verzamelen van door gebruikers gegenereerde content is eenvoudig, omdat je jouw klanten kunt aanmoedigen om foto’s van hen in te dienen met het product of een CTA op te nemen in een peiling of enquête om de gegevens snel te verzamelen. Door deze gegevens in je e-mail op te nemen, is het mogelijk om de lezers te overtuigen om het product te kopen, waardoor de ROI wordt verhoogd.

  • Microsegmentatie

Zoals eerder is besproken, is klantsegmentatie een zeer voordelige methode om de conversieratio’s te verhogen. Anno 2022 is het tijd om van segmentatie naar microsegmentatie te gaan. Dit houdt in dat je diep moet duiken in de gedragsgegevens van klanten, hun voorkeuren, hun locatie, persoonlijkheid, enz. voordat je ze in bepaalde e-maillijst categorieën plaatst. Onderzoek heeft uitgewezen dat de behoeften van het gedrag van je publiek nooit hetzelfde zijn. Het zal van tijd tot tijd veranderen.

Dit betekent dat je klantenlijsten regelmatig moeten worden bijgewerkt, en wellicht moeten worden vernieuwd op basis van hun huidige gedragspatronen. Eén van de manieren waarop je dit kunt doen, is door een enquête in je e-mail op te nemen om jezelf op de hoogte te houden van de veranderende behoeften en voorkeuren van jouw doelgroepen.

Microsegmentatie kan worden gedaan op basis van verschillende kenmerken, zoals:

  • Locatie (huis locatie, kantoorlocatie, bezochte locaties, enz.)
  • Koopgewoonten en persoonlijke favorieten (zoals een favoriete winkeltijd, favoriete eetgewoonten, voorkeurstijd voor het lezen van e-mail, tijd die nodig is om een ​​winkelwagentje te laden, geschiedenis van het teruggaan naar verlaten winkelwagentjes, enz.)
  • Leeftijdsgroep, geslacht, beroep
  • Reisgeschiedenis (voorkeur reislocaties, eerdere reisgeschiedenis, etc.)
  • Maak gebruik van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence)

Hoewel kunstmatige intelligentie redelijk nieuw is in de marketingwereld, zetten de ongekende resultaten die het zou kunnen opbrengen veel marketeers al aan het denken. Tegenwoordig komt er namelijk een gigantische hoeveelheid data binnen. Of het nu gaan om een online aankoop of een verlaten winkelwagentje. 

Met de kracht van kunstmatige intelligentie en Big Data is het mogelijk om in enkele seconden, miljoenen datasets te analyseren en tastbare resultaten te behalen. Enkele van de duizenden dingen die kunstmatige intelligentie zou kunnen doen, zijn:

  • Voorspellende analyses
  • De onderzoeksresultaten optimaliseren
  • De verzendtijd optimaliseren
  • De effectieve onderwerpregels kiezen
  • Het regelen van de e-mailcampagnes
  • Mailinglijst opruimen
  • Kortom, kunstmatige intelligentie kan dus niet alleen de marketingefficiëntie in korte tijd verbeteren, maar bespaart je ook een aanzienlijk bedrag aan kosten voor jouw campagnes.
  • Personalisatie

Studies hebben aangetoond dat klanten zich zeer bewust zijn van de informatie die van hen wordt verzameld. Jouw klanten stemmen ermee in p, hun persoonlijke gegevens te verstrekken in de overtuiging dat je deze zult gebruiken om hen beter van dienst te zijn op basis van hun behoeften.

Je kent de plaats waar ze wonen, hun voornaam, artikelen die ze vaak hebben gekocht, hun aankoopfrequentie, hun voorkeuren en hoe vaak ze uw winkelsite hebben bezocht. Door e-mailpersonalisatietechnieken te gebruiken, is het mogelijk om de klantinformatie te gebruiken voor een specifieke doelgroep.

Door je marketing e-mails te personaliseren, kun je de effectiviteit ervan meervoudig verbeteren. Hier hebben we het niet alleen over de voor- en achternaam van je klanten, er is namelijk veel meer als het gaat om het personaliseren van e-mailnieuwsbrieven.

Een opkomende trend is het gebruik van kunstmatige intelligentie om aangepaste en op maat gemaakte marketing-e-mails voor specifieke klanten te maken. Dergelijke berichten en nieuwsbrieven, wanneer ze worden ontvangen, geven een gevoel van zorg en begrip aan jouw klanten.

  • Mobielvriendelijk

We leven in een tijdperk dat wordt geregeerd door smartphones. Alles, van eenvoudige boodschappen doen tot het houden van officiële vergaderingen, wordt nu gefaciliteerd via mobiele telefoons. Onnodig te vermelden dat jouw e-mailmarketing strategie mobiel vriendelijk moet zijn om het publiek te bereiken waar je ze het meest waarschijnlijk zult vinden.

Met deze gestage groei van het aantal gebruikers dat hun e-mails op mobiel opent, is het maken van voor mobiel geoptimaliseerde nieuwsbrief ontwerpen een goed idee! Wanneer een gebruiker de e-mail opent op zijn mobiele apparaat, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat deze correct wordt geladen. Als een gebruiker de aanbiedingen of promoties niet goed kan lezen, is de kans kleiner dat ze jouw e-mail opnieuw op hun computer bekijken zodra ze weer thuis zijn.

Je optimalisatietechnieken moeten ervoor zorgen dat het nieuwsbrief ontwerp mobielvriendelijk is, de CTA’s goed zichtbaar zijn en de laadsnelheid goed is.

  • Strakke en duidelijke designs

Eén van de belangrijke marketing trends die je in 2022 zou kunnen zien, is een verschuiving naar heldere nieuwsbrief ontwerpen. Voorbij is het tijdperk van het laden van de nieuwsbrief met ongewenste elementen en onnodige inhoud.

Jouw e-mail is slechts één van de vele e-mails die dagelijks in de inbox van de lezer terechtkomen. Verschillende elementen moeten worden opgenomen om ervoor te zorgen dat je e-mail visueel aantrekkelijk is. Enkele daarvan zijn:

  • Maak e-mails helder en to the point. Zodra jouw lezers de e-mail openen, laat hen weten waarom je e-mail voor hen relevant is.
  • Gebruik duidelijke elementen zoals goede lettertypen, geoptimaliseerde afbeeldingen en grafische afbeeldingen om je e-mail visueel aantrekkelijk te maken.
  • Voeg voor het genereren van inkomsten automatische en goed aansluitende advertenties toe, die naadloos opgaan in de e-mailinhoud zonder gebruikers af te leiden.
  • Kwaliteit van landingspagina’s

Dit is waar de gebruiker terechtkomt nadat hij op de CTA-knop in een marketing-e-mail heeft geklikt. Het probleem met verschillende marketeers is dat ze al hun energie steken in het ontwerpen van een goed gemaakte marketing-e-mail, maar minder belang hechten aan het maken van een geweldige landingspagina.

Voor een betere conversie moet je veel tijd en moeite steken in het ontwerpen van een landingspagina. Kortom, de landingspagina moet zeggen wat er in de e-mail wordt vermeld en waarde bieden aan de klanten die erin slagen deze te bereiken.

  • Gegevensprivacy

Het valt niet te ontkennen dat de internetwereld vol bedreigingen zit. Elke dag horen we nieuws over massale informatielekken, zelfs van gerenommeerde merken en bedrijven.

Online shoppers maken zich zorgen over hun privacy en de meesten zullen natuurlijk terughoudend zijn om hun persoonlijke informatie te delen. In dergelijke gevallen is open communicatie met je lezers de beste manier om hun vertrouwen te versterken. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail sturen waarin je aan jouw klanten uitlegt dat hun informatie veilig is en dat alle processen voldoen aan de AVG- en PCI-regels.

  • Interactie met de lezer

Naarmate de marktconcurrentie blijft groeien, leveren marketeers steeds meer inspanningen om ervoor te zorgen dat hun e-mailcampagnes de gebruikers boeien en aanspreken.

In tegenstelling tot de meeste mensen, is het niet zo moeilijk om je campagnes interactief te maken. Kortom, je kunt zelfs met de eenvoudigste stappen interactiviteit bereiken. Sommige ervan zijn:

  • CTA’s en geanimeerde GIF’s
  • Beweeg over afbeeldingseffecten
  • Rollover-effecten voor afbeeldingen
  • Donkere modus toevoegen samen met de normale modus
  • Opiniepeilingen, enquêtes en andere door gebruikers gegenereerde inhoud
  • Interactieve geluiden toevoegen

Handige statistieken voor e-mailmarketing 

Het monitoren van de prestaties van een e-mailmarketing campagne is erg belangrijk. Tijdens en na de campagne moet je gegevens verzamelen over de prestaties en deze analyseren: Wat waren de open- en klik frequenties? Was dit wat je ervan verwachtte? Zijn de e-mails gemarkeerd als spam? Was er een hoge of lage deliverability?

Het analyseren van de gegevens zal je vertellen wat werkt en wat niet. Hiermee kun je jouw e-mailmarketing strategie voor de toekomst aanpassen om maximale betrokkenheid uit je promotionele e-mails te halen. Enkele populaire statistieken voor e-mailmarketing zijn:

  • Afleverratio (AR): Het eerste cijfer dat je waarschijnlijk zult tegenkomen is de afleverratio. Dit betekend simpelweg bij hoeveel mensen je e-mail is afgeleverd in de inbox. Het cijfer wordt berekend door het totaal aantal verzonden e-mails te verminderen met het aantal bounces. Dit cijfer deel je door het totaal aantal verzonden e-mails. -> (Totaal verzonden – bounces) / Totaal verzonden = afleverratio.
  • Open ratio (OR): Het open ratio geeft je het percentage van unieke ontvangers dat een e-mail heeft geopend. Een ontvanger kan een mail meerdere malen openen, maar bij dit statistiek gaan we uit van de unieke opens. Zo kun je de opens goed vergelijken met het aantal afgeleverde mails. Het open ratio bereken je als volgt: Totaal geopend / Totaal afgeleverd = openratio
  • Click To Open ratio (CTO): Het click to open ratio laat het percentage ontvangers zien dat heeft geklikt in je e-mail. Dit ratio krijg je door het aantal lezers dat één of meerdere keren heeft geklikt te delen door het aantal mensen dat je e-mail opende. Let op: je telt dan de unieke kliks. Dus wanneer mensen meerdere keren hebben geklikt, telt het als één klik. Het CTO ratio is een statistiek dat de kwaliteit laat zien van de inhoud van je mail. Hoe hoger het CTO, des te meer interactie met de inhoud van je e-mail. Het click to open ratio bereken je als volgt: Totaal geopend / Totaal afgeleverd = openratio.
  • Uitschrijf percentage: Dit is het percentage mensen dat hun abonnement stopzet. Als dit percentage hoog is, moet je het probleem identificeren en proberen het op te lossen, zodat je de kans minimaliseert dat je meer contacten uit de database verliest.

Vragen die je jezelf kunt stellen bij het analyseren van e-mailcampagnes 

Om ervoor te zorgen dat je jouw statistieken correct meet en goed bijhoudt, kun je jezelf de volgende vragen stellen: 

  • Was het afleverratio hoog in vergelijking met eerdere campagnes?
  • Was de open rate lager in vergelijking met de laatste campagne? 
  • Hoe verhield het CTR zich tot de open rate?
  • Klopten de afmeldnummers in verhouding met andere e-mails?
  • Presteerde een specifieke onderwerpregel beter dan andere?
  • Maakt de lengte van de e-mail een verschil in CTR?
  • Hebben afbeeldingen en video’s een verschil gemaakt in het CTR?
  • Zou een andere stijl van CTA beter kunnen presteren?

De beste e-mailmarketing tools om te gebruiken 

Met e-mailmarketing software kunnen gebruikers e-mails maken, verzenden en volgen naar hun lijst met abonnees. Het gebruik van software maakt het gemakkelijker om goed ontworpen e-mails te maken en stelt je ook in staat om belangrijke statistieken te zien, zoals open rates en klik frequenties . Met geavanceerde platforms kun je verzendingen automatiseren op basis van gebruikersgedrag, wat de kans op betrokkenheid vergroot, omdat de e-mail meer is afgestemd op hun interesses.

E-mailmarketing is een effectieve marketingtool voor bijna elke branche. Een e-commerce shop kan bijvoorbeeld een follow-up e-mail automatiseren als een gebruiker een artikel in zijn winkelwagentje achterlaat, om hem eraan te herinneren de aankoop te doen. Een SaaS-bedrijf kan gebruikers aanmoedigen om een ​​product te demonstreren en te beslissen hoe ze moeten reageren op basis van het feit of de lead hen op hun aanbod accepteert. 

In het digitale landschap zijn er tientallen, zo niet honderden, aanbieders van platforms voor e-mailmarketing. Sommige richten zich bijvoorbeeld op B2B campagnes, waar de anderen zich weer richten op e-commerce en webshops. Wij hebben een aantal van de bekendste en beste e-mailmarketing tools voor je op een rijtje gezet. 

Mailchimp 

MC_Logo

Dit is waarschijnlijk een platform waar je vast al eens van hebt gehoord. Het is namelijk één van de meest populaire e-mailmarketing tools voor het versturen van e-mail nieuwsbrieven. Dit komt vooral omdat Mailchimp gratis is om mee te beginnen. Ondanks dat er een gratis versie is, kun je hier al wel  gebruik maken van een aantal uitgebreide functies. Een ideaal platform wanneer je wilt gaan starten met e-mailmarketing. 

ActiveCampagin 

Active-Campaign-Logo

ActiveCampaign is de beste e-mailmarketing software voor automatisering omdat het honderden vooraf gebouwde automatiseringen heeft waarmee je campagnes voor elke abonnee kunt personaliseren. Er zijn hulpgidsen op het hele platform terwijl je dingen instelt, en de klantenondersteuning van ActiveCampaign staat erom bekend dat ze snel en vriendelijk zijn. 

Hubspot 

HubSpot_Logo

Hubspot is één van de beste alles-in-één marketingsuite omdat het geweldige tools en rapportage heeft voor al je marketingcampagnes via verschillende kanalen (website, social, e-mailmarketing en meer). Je kunt alle contactgegevens opslaan met Hubspot’s CRM en een publiek aantrekken via leadformulieren, livechat en online advertenties.

SendinBlue 

download

Wanneer je graag een begin wilt maken met e-mailmarketing, dan is SendinBlue zeker een goede keuze. SendinBlue is gratis om te gebruiken tot 9000 mails per maand. Wil je graag een betaalde versie? Dan is dit platform nog steeds één van de goedkopere. 

Aweber 

aweber-communications-logo-vector

Dit is één van de oudste e-mailmarketing tools. Aweber is voornamelijk gefocust op kleinere organisaties. Het platform onderscheidt zich in het gemak waarmee doelgroepen kunnen worden gesegmenteerd. Daarnaast staan ze erom bekend dat ze een uitstekende klantenservice hebben. 

Spotler 

spotler

Spotler heeft veel krachtige en gebruiksvriendelijke features voor je e-mail marketing automation. Je kunt zonder veel problemen starten met behulp van hun customer succes team waardoor je succesvol met e-mail marketing aan de slag kan. Spotler heeft meer dan 35 koppelingen met webshops, CRM-, CDP-software. Waaronder ook Nederlandse software. 

Conclusie: voor ieder bedrijf en iedere ondernemer is e-mailmarketing een uitstekend marketingmiddel 

De conclusie die je na het lezen van deze blog wel kunt trekken, is dat e-mailmarketing een ontzettend sterk marketingmiddel kan zijn om verschillende doelen te behalen als bedrijf en als ondernemer. Daarnaast staat e-mailmarketing erom bekend dat het een hoge return on investment kent.

Het is een ontzettend effectieve manier om je doelgroep direct te bereiken en een band met ze op te bouwen. Door de moderne techniek van tegenwoordig kun je jouw klantenbestand volledig segmenteren en kun je dus iedere klant benaderen met alleen relevante informatie. Daarnaast is het e-mailmarketing zeer goed te analyseren en wordt er veel data verzameld. Dit is ook interessant om mee te nemen in de analyse van andere marketingkanalen. Om een succesvolle mailcampagne op te kunnen zetten, moet er natuurlijk wel eerst een goed plan worden bedacht en moet de juiste strategie worden bepaald. Zo kun je een volledige, en met de juiste tools ook geautomatiseerde, mail funnel gaan bouwen. 

Na het lezen van deze blog heb je een goede basis gelegd om te kunnen gaan starten met e-mailmarketing. Doe onderzoek naar wat voor strategie het beste aansluit op jouw bedrijf en doelstellingen. Ga op zoek naar een fijne en hoogwaardige e-mailmarketing tool en ga van start met jouw e-mailmarketing campagne. Wanneer je eenmaal bezig bent, zul je vanzelf gaan merken hoe je tot de meest succesvolle campagne kunt komen. 

E-mailmarketing is een proces wat nooit stopt. De online wereld ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Zorg ervoor dat je regelmatig de trends in de gaten houdt en kijk hoe je met jouw e-mailcampagne hierop kunt inspelen. Succes!

Hello I'm TL Tran

Klik op mijn verhaal hoe ik meer dan 20.000 euro per maand genereer binnen 3 maanden