Jouw financiën verbeteren binnen 1 jaar met deze #14 tips

Met deze tips verbeter je jouw financiele leven binnen een jaar

Wat zou het voor  jou betekenen als je iedere maand meer geld zou overhouden? En minder financiële zorgen zou hebben?

Veel mensen ervaren elke maand opnieuw dat ze te weinig geld hebben. Niet dat ze per se arm zijn of geld tekort komen, maar na alle rekeningen en vaste lasten blijft er nog weinig over voor leuke dingen of investeringen bijvoorbeeld.

En dat is zonde..

Want iedereen verdiend het om voldoende geld te hebben en het leven te leiden wat je graag zou willen.

Maar buiten dit feit is het structureel tekort komen van geld ook gevaarlijk: Hiermee kun je vast komen te zitten in je huidige situatie en in een sleur raken.

En je kunt er maar beter zo snel mogelijk verandering in brengen want hoe langer het duurt hoe meer je eraan gewend raakt. En zodra je comfortabel wordt met structureel te weinig geld is er ook steeds minder motivatie er verandering in te brengen.

Financien verbeteren: 14 super handige tips!

In deze blog deel ik 14 tips waarmee je binnen 1 jaar jouw financiën kunt verbeteren en je leven compleet kunt omgooien. Zodat je meer geld hebt. Voor leuke dingen. Of investeringen in nóg meer inkomsten.

You name it.

1. Start een side-business

Als je een baan hebt (of een lopende business) maar te weinig geld overhoud, maand na maand, dan kan het interessant zijn om een side-business te starten. Eigenlijk raad ik je dit altijd aan omdat je met extra inkomstenbronnen altijd meer geld zult hebben.

En een side business hoeft helemaal niet moeilijk, spannend of veel werk te zijn. Het is niet voor niets een side business, iets voor erbij. Bijvoorbeeld een uurtje in de avond en een paar in het weekend.

En dat kan letterlijk van alles zijn.

 1. Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in?
 2. Kun je hier geld mee verdienen?
 3. Indien ja dan is dit ideaal voor jou om als side business op te zetten.

Om het je makkelijker te maken geef ik je wat ideeën voor een extra inkomstenbron:

 • Start een blog
 • Teksten schrijven voor geld
 • Grafisch design werkzaamheden
 • Schrijf en publiceer een ebook
 • Affiliate websites
 • (online) coaching
 • Social media manager
 • Virtuele assistent

2. Lees boeken over financiële ontwikkeling

Boeken over financiële (zelf)ontwikkeling kunnen ervoor zorgen dat je snel beter wordt met geld en hier meer uit kunt halen. Ook ontdek je hoe je geld voor je kunt laten werken (geld maakt geld).

Boeken welke ik zelf absolute toppers vind zijn:

 1. Rich Dad Poor Dad (lees hier de 10 lessen uit dit geweldige financiële boek)
 2. Think and Grow Rich

3. Betaal openstaande schulden zo snel mogelijk af

Veel mensen hebben schulden. Daar is een groot deel van de maatschappij op gebouwd. Schulden zijn er in vele soorten:

 • Hypotheken
 • Kopen of afbetaling
 • Schuld ontstaan uit geldgebrek

Wat de reden ook is: Probeer de schulden die je hebt zo spoedig mogelijk af te betalen. Over schulden betaal je namelijk rente. En ook al is dat maar een minimaal bedrag ten opzichte van de originele schuld: Het is geld wat je betaald voor niets. Alleen om de schuldeiser rijker te maken eigenlijk.

Om succesvol van je schulden af te raken is het slim om de kleinste schulden als eerste weg te werken. Als je kleinere schulden hebt afgelost zul je het gevoel ervaren van “Ja, ik kan dit!” en worden grotere schulden ook behapbaar.

Heb je hoge schulden? Of schulden die je niet in 1 keer kunt aflossen? Neem contact op met je schuldeisers en tref een regeling.

Het belangrijkste hierbij geldt dat je actie onderneemt en betaalt. Al is het maar 10 euro per maand. Neem je verantwoording, zet die stap en start met het aflossen van schuld. Geeft je ook meer rust. 🙂

4. Maak een budget voor je uitgaven

Een budget maken klinkt misschien saai maar het is cruciaal om meer grip op je geld te krijgen. Maak gewoon eens een overzicht van al je kosten. Waarschijnlijk ontdek je dat je ook bepaalde kosten gerust kunt schrappen.

Elke euro die je bespaart op ‘zinloze’ uitgaven kun je gebruiken (investeren) om op de lange termijn meer geld te hebben.

5. Vergelijk elk jaar je zorgverzekering

Elk jaar in December is het weer raak: Het vergelijken en overstappen van je zorgverzekeraar.

Ondanks een groot aantal Nederlanders dit ieder jaar doet zijn er ook nog genoeg (meer dan de helft) die hier niet naar omkijken. En daar laat je waarschijnlijk geld liggen.

Want vergelijken en overstappen loont. Zeker als je enkel een basisverzekering hebt maakt het niet uit bij welke verzekeraar je zit en kun je het beste voor de goedkoopste gaan. Maar ook als je extra zorg nodig hebt is vergelijken belangrijk: De extra zorg verschilt qua kosten en dekking namelijk per verzekeraar.

Maak zodra het weer December is dus een uurtje vrij en ga hier goed voor zitten. Kan je al snel enkele tientjes of meer per jaar schelen!

6. Leer om te onderhandelen

Je kunt buiten levensmiddelen bijna overal over onderhandelen. Toon wat lef en vraag of je een (extra) korting kunt krijgen op je aanschaf.

Dit geldt niet alleen voor luxe items of hogere bedragen. En je hoeft dit ook niet alleen bij grotere winkels te proberen: Boetiekjes en lokale winkels doen het ook gewoon..

Bijna alle winkels en bedrijven zijn bereid om korting te geven als ze maar kunnen verkopen.

 • Sta je in een kledingwinkel met 100 euro aan kleding? Vraag of ze niet wat van de prijs af kunnen halen.
 • Ga je een nieuwe laptop aanschaffen? Gegarandeerd dat er wat van de prijs af kan.

Tip: Lees ook ons artikel met 14 handige sites om geld te verdienen!

7. Start een blog

Het starten van een blog noemde ik al bij punt 1. Het is dan ook een ideale manier om elke maand over meer geld te beschikken.

Blogs zijn razend populair momenteel en iedereen kan een stukje van de taart meepakken. Start een blog over iets wat je interesseert of waar je goed in bent en deel regelmatig mooie content met je lezers.

Geld verdienen met een blog kan onder andere via:

 1. Affiliate marketing
 2. Verkopen van eigen (digitale) producten
 3. Advertentieruimte

Daarnaast is een blog starten tegenwoordig een eitje. In ‘n paar uur ben je up &running!

8. Neem een boekhouder of accountant

Het huren van een boekhouder of accountant kan ook een slimme zet zijn om je financiën op orde te krijgen. Zij hebben een snel inzicht op je situatie en de ervaring om je bij te sturen met wat je moet doen om voor financiële verbetering te zorgen.

Misschien denk je “dat kan ik me niet veroorloven” maar niets is minder waar. Er zijn erg veel boekhouders en accountants in Nederland en de markt is concurrerend. Daarnaast zijn er veel accountants in loondienst welke anderen helpen in de avonduren (als een side business!).

Oh, en ook hier kun je onderhandelen trouwens 😉

9. Speel en leer van het spel Monopolie

Deze tip verwacht je wellicht niet. Monopolie is een perfect spel om leren om te gaan met geld.

Als je te agressief speelt ben je snel je geld kwijt. Maar als je te passief meedoet ben je ook snel geldloos. De kunst is om het slim aan te pakken en strategische keuzes te maken zodat je winnaar van het potje wordt.

Zo gaat dat in het echte leven ook.

En een paar keer blut gaan met Monopoliegeld is niet zo erg 🙂

Tip: tegenwoordig heb je Monopolie in allerlei thema’s zodat het spel nog leuker is. Er zit er vast ook een bij welke bij jou past!

10. Stel financiële doelen voor jezelf

Zonder doelen heb je ook geen duidelijk punt waar je naartoe wilt werken. En weet je ook niet wat de juiste vervolgstap is.

Stel daarom financiele doelen voor jezelf. Zo weet je precies hoeveel je wilt verdienen. En wat je moet doen om dat doel te bereiken.

Stel je wilt over een jaar 5000 euro extra spaargeld hebben. Dat betekent dat je per maand 417 euro extra moet sparen. Per dag komt dit neer op € 13,67.

Stel een doel en breek deze op in kleine stukjes. Zo worden doelen veel makkelijker haalbaar. En je hebt een plan om het te bereiken.

11. Start met beleggen

Beleggen is een traditionele maar mooie manier om extra geld te verdienen. Zeker met de mogelijkheden van vandaag de dag.

Je kunt bij bijvoorbeeld KNAB al beginnen met slechts 100 euro per maand. Je kunt dan ook nog kiezen hoeveel risico je wilt nemen:

 1. Defensief (weinig risico, laagste rendement)
 2. Neutraal (normaal risico, laag rendement)
 3. Offensief (groter risico, groter rendement)
 4. Zeer offensief (erg risicovol, grootste rendement)

Lees ook ons artikel met de 3 beste apps om te beginnen met beleggen!

12. Leer van succesvolle mensen

Succesvolle mensen en ondernemers hebben al het pad van succes bewandeld. Wat hebben zij gedaan om hun succes te vergaren? En vooral: welke fouten hebben zij gemaakt die jij kunt voorkomen?

Ga eens googlen naar succesvolle personen en hun levensverhaal. Hier haal je veel inspiratie en inzichten uit.

13. Neem een mentor

In navolging van het vorige kopje is dit ook een goede. Een mentor kan het verschil tussen succesvol en niet succesvol zijn. Zeker als je een succesvol iemand als mentor neemt.

Wie bewonder je? Zou je deze persoon als mentor willen? En waarom?

Vraag het dan gewoon! 🙂

Leg uit dat je graag beter wilt worden in hetgeen hij of zij doet en dat je deze persoon als mentor zou willen. In de meeste gevallen hoef je niet bang te zijn voor een afwijzing: Gevraagd worden als mentor is een streel over het ego..

En zij zullen je daarom maar al te graag helpen.

14. Luister naar podcasts over financiële ontwikkeling en verbetering

Podcasts: We kunnen er niet meer omheen. Podcasts zijn opgenomen audio welke je kunt afspelen wanneer het jou uitkomt. Meestal in de vorm van een interview, een gesprek of een uitleg over een onderwerp.

Podcasts zijn ideaal om te luisteren terwijl je een andere inspanning doet welke weinig aandacht vereist. Bijvoorbeeld tijdens het koken, in de auto, op de fiets of tijdens het sporten.

Via Spotify en YouTube kun je de meeste podcasts beluisteren.

mike-de-ruiter

Hallo met Mike!

Klik op mijn verhaal hoe ik meer dan 10.000 euro per maand genereer binnen 2 maanden