Geld besparen met #17 makkelijke tips

Als je meer geld wilt hebben hoef je niet per se meer geld te verdienen: Geld besparen verhoogd namelijk razendsnel je maandelijkse budget.

En besparen is alles behalve moeilijk: Het zijn de kleine dingen die bij elkaar snel optellen tot een groter geheel.

En het mes snijd aan meerdere kanten: Met deze bespaar tips hou je niet alleen meer geld over maar ben je ook goed bezig voor het milieu. Hoppa!

Boodschappen

Met de boodschappen en eten & drinken kun je vaak snel en procentueel gezien het meest besparen.

Minder beleg op je brood

Een dikke laag beleg op je brood is natuurlijk hartstikke lekker. Maar als je geld wilt besparen kan wat minder beleg op je brood doen hierbij helpen.

Koop producten op basis van de kilo- of literprijs

Veel mensen selecteren producten op basis van de verpakkingsinhoud of de prijs per verpakking. En daar gaat het regelmatig mis:

Alhoewel de verpakking kleiner en/of goedkoper lijkt is het vaak zo dat een grotere verpakking, welke ook qua prijs iets duurder is, toch een betere koop is. Dit heeft met de kilo- of literprijs te maken.

Kleinere verpakkingen hebben vaak een (veel) hogere kilo- of literprijs waardoor je dus veel meer voor het product betaald!

Meer groenten in plaats van vlees

Misschien een lastige voor sommige (ja ook voor mij!) maar door een deel van je vlees door groenten te vervangen bespaar je al snel extra geld per maand. Als een gerecht 200 gram vlees bevat kun je dit prima terugbrengen naar de 150 of 100 gram en het gewicht compenseren met verse groente.

Stuk gezonder ook nog! 🙂

Drink water in plaats van frisdrank

Frisdrank is ontzettend duur, zeker als je de A merken gebruikt. Daarnaast is het ontzettend slecht en persoonlijk snap ik niet dat dit nog steeds massaal wordt gedronken.

Maar weet je wat helemaal absurd is? Als je de prijzen van frisdrank ziet: Het is slechts water met voornamelijk suiker!

Een snelle vergelijking: Het is 1 februari 2019 terwijl ik dit schrijf. Dit is de prijs van een 4 pack 1,5 liter cola bij Albert Heijn:

De prijs van coca cola nu, in 2019.

De bovenstaande deal komt uit op € 1,98 per fles. Een snelle terugblik naar 2009:

 

Hier komt de prijs per fles uit op € 1,45 als je de originele prijs van dit 6-pack aanhoudt. Neem je de actieprijs dan komt het zelfs uit op € 1,11.

Inderdaad: Vandaag de dag betaal je veel meer en je krijgt nog eens 2 flessen minder.

Terug naar de kern: Drink water in plaats van frisdrank. Het is goedkoper, veel gezonder en zal ook je dorst beter lessen! 😉

Vermijd flesjes water voor normaal water

Als je besluit om water te gaan drinken kies dan niet voor water uit plastic flesjes maar gebruik je kraanwater. Kraanwater is praktisch gratis (in elk geval HEEL goedkoop) en de kwaliteit in Nederland is uitmuntend goed.

Wist je dat: Sommige fleswater producten dezelfde bronnen gebruiken waar ook Nederlands kraanwater vandaan gehaald wordt?

Een eventuele uitzondering is water met koolzuur (spa rood); Dit zul je in flesjes moeten kopen OF je zult een Soda Club moeten aanschaffen (op lange termijn veel goedkoper dan losse flesjes water!).

Koop houdbare producten in bulk/grootverpakking

Dit is een tip die je veel kan besparen op jaarbasis. Producten welke een lange of zelfs geen houdbaarheidsdatum hebben kun je het beste in bulkverpakkingen kopen van 12 of meer. Denk hierbij onder andere aan:

  • Tandpasta
  • Shampoo
  • Tandeborstels
  • Kruiden
  • Thee

Goed de aanbiedingen in de gaten houden

Alhoewel het vroeger vaak niet loonde om verschillende supermarkten af te gaan is dat vandaag de dag anders. Vroeger zaten de supermarkten nog verspreid door je dorp of stad waardoor je meer kwijt was aan brandstof dan dat je bespaarde.

Tegenwoordig zitten ze vaak dicht bij elkaar gevestigd en is het dus interessant om aanbiedingen te scoren, zeker met de mooie deals die supermarkten tegenwoordig hebben in de strijd om de klant.

Met name de producten die veel gebruikt worden koop ik zelf massaal in als deze in de actie zijn. We eten hier bijvoorbeeld veel Alpro Soya yoghurt wat normaal € 2,20 per pak is. Deze zijn regelmatig 1 + 1 gratis dus dan gaat er een hele lading mee naar huis 😉

Kleding

Droog je was met een wasrek i.p.v. de droger

Gebruik een droogrek in plaats van de droger wanneer het minder vochtig en/of koud weer is. Zeker tijdens de zomermaanden is je kleding snel droog en het bespaart je aanzienlijk op water- en energiekosten. De droger lust er wat van namelijk 😉

Tip: Zet je droogrek bij een open raam (kiepstand is voldoende) zodat er een lekker briesje over heen kan waaien, zo drogen je kleren een stuk sneller.

Leeg je wasmachine gelijk

Deze tip vond ik ergens anders op internet: Als je wasmachine klaar is, leeg deze dan gelijk. Zelf doe ik de was niet maar blijkbaar als je dit niet doet was je kleren soms tweemaal terwijl dat niet nodig is + raakt je wasmachine sneller vervuild. En hoe schoner je wasmachine, hoe zuiniger deze draait!

Gebruik de (seizoen) SALE

Seizoen SALE bij kledingwinkels is te gek: Aan het einde van ieder seizoen gaat de collectie die over is in de SALE omdat de winkels zich volledig op het nieuwe seizoen gaan richten.

Tijdens de seizoen sale kun je kortingen scoren tot wel 80%! Maar ook de gebruikelijke SALE weken in januari ieder jaar kan je veel geld besparen. En tja, wat maakt het nou uit of je de nieuwe collectie of die van vorig jaar draagt? Niemand ziet wanneer je dit gekocht hebt 😉

Overige

Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

Iedereen heeft spullen die hij of zij niet meer gebruikt. Ook heeft een groot deel van de mensen een probleem of angst met loslaten van spullen. Want..

  • Het is zonde om weg te gooien
  • Het was zo duur ooit
  • Het komt vast nog een keer van pas

Klinkt allemaal nobel maar je doet jezelf er geen plezier mee. Niet alleen levert het verkopen van spullen meer geld op maar het creëert ook rust en ruimte in je omgeving.

Heb je iets meer dan 6 maanden niet gebruikt? Verkoop het gewoon.

Zeg abonnementen op waar je zelden gebruik van maakt

Heb je een abonnement waar je amper tot geen gebruik van maakt? Opzeggen = geld besparen!

Zonde om maandelijks te betalen voor iets wat je niet gebruikt. En dat geld wat je over houdt kun je mooi besteden aan iets wat je wel gebruikt.

Maak zelf verjaardagskaarten

Verstuur je nog wel eens een kaartje met verjaardagen? Velen zijn nog old fashioned!

Maar: Verjaardagskaarten kosten al snel 1 euro of meer. Nu is dat geen wereldbedrag maar je kunt hier wel makkelijk op besparen. Neem een uurtje de tijd om meerdere verjaardagskaarten te maken.

Zo heb je altijd kaarten op voorraad en je bespaart geld- en tijd wanneer je snel een kaart nodig hebt.

Haal weinig gebruikte apparaten uit het stopcontact

Velen laten de stekkers van hun elektrische apparaten altijd in het stopcontact zitten. Of het product nu wel of niet intensief wordt gebruikt. Toch is dit zonde.

Een apparaat wat met de stekker in het stopcontact zit zal altijd een beetje stroom onttrekken ook al gebruik je het apparaat helemaal niet. Nu maakt 1 apparaat niet echt een verschil maar meestal gaat het om meerdere apparaten welke continu, 24 uur per dag stroom onttrekken.

En bij elkaar telt dit op jaarbasis al snel op naar enkele euro’s. Toch zonde voor iets wat je er niet voor terugkrijgt!

Noteer je meterstanden

Het noteren en tijdig doorgeven van je meterstanden kan je geld besparen: Zeker als je nog geen slimme meter hebt.

Er kan altijd wat misgaan bij berekeningen dus het is verstandig om je actuele verbruik zwart op wit te hebben. Ook voor je jaarlijkse afrekening is dit erg fijn:

Als je niet de exacte meter data doorgeeft maakt je energie of waterleverancier een schatting van het verbruik waar vervolgens een rekening en kosten aan gekoppeld zijn.

Tip: Maak foto’s van je meters zodat je hard bewijs hebt van de werkelijke standen.

Koop postzegels in

Postzegels worden ieder jaar duurder, vaak met 5 eurocent per keer. Het versturen van post wordt dus automatisch duurder.

Toch kun je makkelijk hierop besparen: Koop enkele velletjes in voor de komende jaren (of langer). Postzegels verliezen hun geldigheid namelijk niet!

Je kunt over 10 jaar dus gewoon post versturen met postzegels uit- en met een waarde van dit jaar!

Gebruik LED lampen in plaats van gloei- of spaarlampen

LED lampen zijn extreem zuinig en verbruiken veel minder dan gloei of spaarlampen. Daarnaast zijn ze een stuk minder gevaarlijk dan spaarlampen: Spaarlampen bevatten namelijk kwik en dat is super giftig voor mens en dier!

Heb jij tips om geld te besparen?

Weet jij nog tips om te starten met geld besparen? We horen ze graag zodat we de lijst kunnen aanvullen! 🙂

Plaats een reactie