Een WordPress sitemap maken is een ontzettend belangrijk wapen wanneer je op zoek bent naar de beste SEO strategie. Je zorgt met een WordPress sitemap namelijk voor duidelijkheid over de structuur van je website. In het artikel van vandaag leggen we je alles uit wat je maar nodig hebt om zelf een WordPress sitemap te maken, zodat je direct ermee aan de slag kunt.
Daarnaast vertellen we je natuurlijk ook over de voordelen van het hebben van een WordPress sitemap en waarom een WordPress sitemap zo belangrijk is voor de beste SEO strategie!
Een sitemap wordt ook vaak een XML sitemap genoemd. Met een XML sitemap van WordPress zorg je ervoor dat je bezoekers een betere gebruikerservaring hebben, maar ook (en misschien nog wel belangrijker) dat zoekmachines zoals Google je website beter snappen en daardoor makkelijker kunnen opnemen in hun systemen.
Het snappen of lezen van je website door zoekmachines wordt ook wel crawlen genoemd. Dit is het proces wat zoekmachines gebruiken om het hele internet te lezen. Dat is – zoals je zult begrijpen – nogal een behoorlijke klus, dus hoe makkelijker je dit proces kunt maken voor zoekmachines, hoe dankbaarder ze je zijn. En hoe doe je dat? Je raadt het al.
Precies, met een WordPress sitemap. Daarom gaan we daar vandaag lekker mee aan de slag samen.
Goed! Genoeg introductie! Tijd om lekker aan de slag te gaan met je eigen sitemap. Het maken van een WordPress Sitemap (of XML Sitemap) is kinderlijk eenvoudig, dus daar gaan we je vandaag mee helpen.
Zoals aangegeven is een sitemap vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat wie-dan-ook-maar je website goed snapt. Om alvast een goed totaalbeeld te geven van waar een WordPress sitemap voor is en hoe je een sitemap precies gebruikt, heeft Google deze uitstekende video opgenomen.
Wat is een WordPress sitemap of XML sitemap precies?
Een WordPress sitemap of een XML sitemap is een soort van plattegrond van je website. In de sitemap staat precies de opbouw van alle pagina’s of artikelen en dit overzicht helpt zoekmachines of gebruikers om een makkelijk beeld te vormen van de website die ze bezoeken.
Over het algemeen geldt: hoe minder moeite een gebruiker of zoekmachine hoeft te doen, hoe beter de gebruikerservaring en de waardering van de website.
Vaak kun je een sitemap van een website opvragen door achter het domein ‘sitemap.xml’ te typen, vandaar ook de term ‘sitemap XML’ of ‘XML sitemap’. Je krijgt dan:
https://www.dewebsite.nl/sitemap.xml
Of, laten we geldmaster.nl eens als voorbeeld nemen: https://www.geldmaster.nl/sitemap.xml.
In het geval van geldmaster.nl wordt er onderscheid gemaakt tussen een sitemap voor de pagina’s en een sitemap voor de artikelen, zoals deze. Je krijgt dan ook direct een idee waar sitemaps precies voor zijn. Zo ziet de sitemap voor de artikelen eruit:
Zoals je ziet staan alle artikelen van geldmaster.nl hier keurig onder elkaar, inclusief de datum van de laatste wijziging. Het is voor een zoekmachine als Google door deze sitemap heel makkelijk om te zien wanneer er nieuwe artikelen geschreven worden, wanneer bestaande artikelen geüpdatet worden en wanneer er iets gebeurt op de website waar Google rekening mee moet houden.
Deze sitemap kun je vervolgens onder meerdere gebruiken in Google Search Console. Wij hebben een uitgebreide handleiding voor Google Search Console geschreven, lees deze dus absoluut door als je actief met je WordPress sitemap aan de slag wilt gaan!
Waarom is een sitemap belangrijk?
Een sitemap is belangrijk om ervoor te zorgen dat zoekmachines zoals Google minder moeite ervaren bij het ‘crawlen’ van je website. Deze XML sitemap zorgt ervoor dat Google niet alleen de huidige structuur van een website begrijpt, maar krijgt ook automatisch een seintje via de WordPress sitemap zodra er een nieuwe pagina of een nieuw artikel aan je website wordt toegevoegd.
Lief hè?
Dit doet de WordPress sitemap eigenlijk geheel automatisch en stilletjes op de achtergrond, zodat jij er als website-eigenaar helemaal geen omkijken naar hebt. Dat is wel zo handig. Voor jou én voor zoekmachines zoals Google.
Op die manier draagt een sitemap bij aan een betere structuur van het internet, wat altijd wel zo prettig is. Een XML sitemap doet dit door:
- Google (of andere zoekmachines) op de hoogte te stellen – waarschuwt crawlers van zoekmachines en laat bezoekers zien wanneer er nieuwe berichten op een website zijn. WordPress sitemaps informeren zoekmachines ook over pagina’s op een site die ze nog niet eerder hebben geïndexeerd. Zo zorgt een WordPress sitemap ervoor dat zoekmachines altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.
- Makkelijk te navigeren – Dankzij een helder totaaloverzicht zorgt de WordPress sitemap ervoor dat gebruikers eenvoudig kunnen navigeren of zoeken naar specifieke termen of pagina’s. Zonder een hele website hoeven door te klikken.
- Zoekmachineoptimalisatie (SEO) –Sitemaps maken een website ook gebruiksvriendelijker, waardoor de positie op de paginaresultaten van zoekmachines verbetert. Dat doet een sitemap door duidelijk te maken welke inhoud een pagina of artikel precies heeft. Zo is iedereen op de hoogte en haal jij een maximaal voordeel uit je WordPress sitemap.
Hoe maak ik een WordPress sitemap of XML sitemap?
Wanneer je een WordPress sitemap wilt maken, heb je feitelijk twee verschillende opties:
- Je gebruikt een WordPress plugin die specifiek bedoeld is voor het maken van een WordPress sitemap of XML sitemap.
- Je gebruikt een SEO WordPress plugin die naast het maken van een XML Sitemap óók bedoeld is voor nog veel meer zoekmachineoptimalisatie functionaliteiten.
Wil je vooral gewoon ‘effe lekker snel een sitemap’ geregeld hebben? Dan kun je het beste voor optie 1 gaan. Een aantal mogelijke sitemap plugins die goed werken zijn:
Wil je liever voor een uitgebreider SEO-pakket gaan, waarmee je óók sitemaps kunt maken? Dan is het verstandig(er) om voor één van de volgende opties te gaan:
Zelf maken wij op Geldmaster.nl gebruik van de Yoast SEO plug-in en gebruiken ook de XML sitemap van Yoast SEO. We leggen je in een aantal eenvoudige stappen even uit hoe je zelf een WordPress sitemap maakt met de XML Sitemap creator van Yoast SEO.
Een WordPress sitemap maken met Yoast SEO XML Sitemap
Gebruikersgemak staat centraal wanneer het gaat om een WordPress Sitemap. Dat hebben ze bij Yoast SEO goed begrepen. Geen moeilijk gedoe of duizenden handelingen. Een goed werkende XML sitemap bij Yoast SEO is zo geregeld.
Maar goed, ook dan zul je er nog wel even iets voor moeten doen. We zetten de verschillende stappen even kort onder elkaar voor je.
- Download de Yoast SEO plugin.
- Installeer deze op je WordPress website. Ga hiervoor naar het onderdeel ‘Plugins’ en kies voor ‘Nieuwe Plugin’.
- Activeer de Yoast SEO plugin en ga in je menu-balk naar ‘SEO’, dit is de Yoast SEO plugin.
- Klik op ‘General’.
- Klik op het tabblad ‘Features’.
- Zet de functie ‘XML Sitemaps’ aan en sla de wijzigingen op onderaan de pagina via ‘Save Changes’.
- Wil je je XML Sitemap zelf zien? Klik dan op het vraagteentje na de XML sitemaps. Je kiest vervolgens voor de optie ‘See XML Sitemap’ die verschijnt nadat je op het vraagteken hebt geklikt.
Wil je alles eens rustig terugkijken? Dan heeft Yoast SEO een handig filmpje gemaakt waarin alles nog even aan bod komt, inclusief het gebruik van je WordPress sitemap XML in Google Search Console. Lekker simpel! Kijk onderstaande video dus even als je ergens niet helemaal uit bent gekomen en je kunt snel alsnog op weg met je SEO!
WordPress Sitemap, eenvoudig en handig voor je SEO
Zoals je ziet is het maken van een WordPress sitemap zo gepiept. Met een paar drukken op de knop heb je er al eentje staan en in het allerbeste geval helpt het de autoriteit en ranking van je website enorm vanuit een SEO gedachte. In het allerslechtste geval doet het niet zoveel voor je website.
Kleine moeite, (heel) groot plezier dus. Een WordPress sitemap is dan ook in alle gevallen gewoon aan te raden. Je hebt het binnen een paar minuten voor elkaar en zorgt er in ieder geval voor dat zoekmachines zoals Google het lekker makkelijk hebben met het indexeren en crawlen van je website.
We zetten nog even kort de belangrijkste voordelen voor je onder elkaar:
- Aanpassingen aan je websites worden razendsnel doorgegeven aan zoekmachines
- Alle pagina’s van je website worden gevonden door zoekmachines
- Je website is duidelijk gestructureerd en er is altijd een ‘actuele plattegrond’ van je website beschikbaar
- Je website navigatie is nog nooit zo makkelijk en duidelijk geweest voor bezoekers
Na het lezen van dit uitgebreide artikel snap je:
- Wat een WordPress sitemap precies is
- Wat de belangrijke voordelen van een XML sitemap zijn
- Hoe je zelf eenvoudig een WordPress sitemap kunt maken
- Op welke manier je je XML Sitemap gebruikt binnen Google Search Console
Hiermee zet je weer een belangrijke stap naar het verder verbeteren van je website en het maximaliseren van je SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie.
Kom je er toch niet helemaal uit of heb je nog vragen over dit onderwerp? Stuur ons even een berichtje en wij denken graag met je mee!
Wil je liever toch gebruik maken van een andere tool als Yoast voor je XML Sitemap? Overweeg dan om een WordPress sitemap te maken met All-in One SEO. Zie voor meer informatie over hoe je dat voor elkaar krijgt deze allerlaatste video van dit artikel! Succes!