Hoe WordPress te installeren: Een uitgebreide stapsgewijze handleiding

wordpress-installeren

WordPress is een gebruiksvriendelijk en krachtig contentmanagementsysteem waarmee je eenvoudig een website kunt maken en beheren. Of je nu een persoonlijke blog, een zakelijke website of een online winkel wilt bouwen, het installatieproces van WordPress is relatief eenvoudig. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces van het installeren van WordPress, zodat je snel aan de slag kunt gaan met het maken van jouw website.

Stap 1: Hosting en domeinnaam selecteren

Voordat je WordPress kunt installeren, heb je een hostingaccount en een domeinnaam nodig. Hosting is de service waarmee jouw websitebestanden worden opgeslagen en toegankelijk zijn voor bezoekers. Er zijn verschillende hostingproviders waaruit je kunt kiezen, zoals:

 • Cloud86.nl
 • Mijndomein.nl
 • Vimexx.nl

en vele anderen. Selecteer een provider die aan jouw behoeften en budget voldoet. Kies daarnaast een domeinnaam die relevant is voor jouw website en controleer of deze beschikbaar is. In dit geval zou ik Cloud86.nl aanraden!

Stap 2: Een hostingplan kiezen

Zodra je een hostingprovider hebt gekozen, selecteer je het hostingplan dat het beste bij jou past. Hostingplannen variëren in prijs en specificaties, zoals opslagruimte, bandbreedte en het aantal websites dat je kunt hosten. Kies een plan dat past bij de omvang en het verwachte verkeer van jouw website. Bij deze voorbeeld kiezen we even voor nu Cloud86.nl

Cloud86 is een populaire hostingprovider die betrouwbare hostingoplossingen biedt, waaronder specifieke WordPress hostingpakketten. Hieronder volgen de stappen om een hostingplan te kiezen bij Cloud86:

 1. Ga naar de website van Cloud86 (www.cloud86.nl) en zoek naar het tabblad “Hosting” of “WordPress hosting” op de startpagina. Klik erop om naar de hostingpakketten te gaan.
 2. Op de hostingpakketpagina vind je verschillende opties voor WordPress hosting, zoals “Start“, “Plus” en “Pro“. Elk pakket biedt verschillende specificaties en prijzen. Klik op de optie die het beste past bij jouw behoeften en budget.
 3. Bekijk de specificaties van het gekozen hostingpakket, zoals opslagruimte, dataverkeer, RAM, CPU en het aantal websites dat je kunt hosten. Zorg ervoor dat het pakket voldoet aan de vereisten van jouw website.
 4. Controleer ook de extra functies en voordelen die worden aangeboden, zoals automatische updates, dagelijkse back-ups, beveiligingsmaatregelen en ondersteuning. Deze functies kunnen waardevol zijn voor de veiligheid en het beheer van jouw WordPress-site.
 5. Vergelijk de prijzen van de verschillende pakketten en selecteer degene die binnen jouw budget past en tegelijkertijd de benodigde specificaties en functies biedt.
 6. Klik op de knop “Bestellen” of “Aanvragen” om het hostingpakket toe te voegen aan jouw winkelwagentje.
 7. Volg de verdere instructies op de website van Cloud86 om het bestelproces te voltooien. Je moet mogelijk enkele persoonlijke gegevens verstrekken en betalingsgegevens invoeren om het hostingplan te activeren.
 8. Na het afronden van het bestelproces ontvang je de inloggegevens en de nodige instructies om toegang te krijgen tot jouw hostingaccount en het WordPress-installatieproces te starten.

Het kiezen van een hostingplan bij Cloud86 biedt betrouwbare en geoptimaliseerde hosting voor jouw WordPress-website, waardoor je een solide basis hebt om jouw website op te bouwen en te laten groeien.

Stap 3: Domeinregistratie via Cloud86.nl

fhankelijk van het hostingpakket dat je hebt gekozen, kan je 1 of meerdere extra websites toevoegen aan hetzelfde hostingpakket. Hierdoor hoef je niet voor ieder nieuw domein dat je registreert en een website aan wilt hangen, ook een nieuw hostingpakket te bestellen. Dat kan aanzienlijk schelen in jouw hostingkosten. Om het domein te gebruiken moet je het uiteraard wel registreren of al in jouw bezit hebben.

Een domein toevoegen voor een website is een proces in 2 stappen:

 • Het domein aan de DNS toevoegen;
 • Het domein toevoegen aan je webhostingpakket

Voordat we het domein kunnen toevoegen aan het webhostingpakket, moeten we eerst het domein aan de DNS toevoegen. Dat kan je als volgt doen:

Stap 1: Inloggen op Mijn Cloud86

Start door in te loggen op Mijn Cloud86. Gebruik de inloggegevens die je hebt aangemaakt tijdens de registratie. Ben je je inloggegevens kwijt? Kies dan voor Wachtwoord vergeten. Nieuwe inloggegevens worden verstuurd naar het e-mailadres waarmee jij je hebt geregistreerd.

Stap 2: Ga naar DNS beheren

Klik in het linkermenu op Domeinnamen en dan op DNS beheren.

Schermafbeelding_2020-12-22_111338.png

Stap 3: Kies het juiste hostingpakket en voer je domeinnaam in

 • Zoek het hostingpakket op waar je het domein aan wilt toevoegen. Klik vervolgens op de knop
  + DNS zone toevoegen.

DNSzone.png

 • Vul hier het domein in dat je wilt toevoegen aan de DNS server. Vul het domein in zonder www. ervoor, dus bijvoorbeeld jouwdomeinnaam.nl Klik vervolgens op toevoegen.

DNS_zone_2.png

Klaar! Je domein is nu toegevoegd aan de DNS server en bereikbaar via het internet. Nu kan je jouw domein toevoegen aan je webhostingpakket, dit doe je in Plesk.

 

Stap 4. Klik op Websites & Domeinen

Klik onder het kopje Webhosting beheren op Websites & domeinen en je wordt automatisch ingelogd op het Plesk control panel waar je jouw hosting kunt beheren.

Websites_en_domeinen.png

 

In het hoofdmenu van Plesk, klik je bovenin het scherm op de knop Domein toevoegen.

ExtraDomein1.png

Opmerking: als je deze knop niet ziet, heb je het maximale aantal websites bereikt dat je mag toevoegen bij jouw hostingpakket. Overweeg om je pakket te upgraden om meer websites toe te kunnen voegen.

Stap 5. Kies hoe je jouw nieuwe domein wilt toevoegen.

Klik in dit scherm op de manier waarop jij een website wilt aanmaken.
(In dit voorbeeld voegen we een lege site toe)

NieuwDomein.png

Stap 6. In het volgende scherm configureer je de nieuwe website:

 • Domeinnaam: voer hier het nieuwe domein in dat je hebt besteld en waar je een website aan wilt toevoegen.
 • Locatie van de website-bestanden: als je meerdere hostingpakketten onder je account hebt, kan je er voor kiezen om jouw bestanden onder een andere documentroot te plaatsen. De FTP gebruikers van beide websites zijn dan gelijk.

Je website wordt nu toegevoegd aan jouw hostingpakket.

Stap 7. Hosting configureren

Om de hosting verder te configureren, scroll dan naar het betreffende domein en klik op: Hostinginstellingen

Hostinginstellingen.png

Hostinginstellingen

 • Type hosting: kies hier voor Websitehosting.
  • De DNS-dienst inschakelen: kan je aangevinkt laten zodat jij je DNS apart kunt beheren.
  • De maildienst inschakelen: kan je eveneens aangevinkt laten zodat je kunt e-mailen met deze website.
 • Hoofdmap (root): in deze map worden je bestanden opgeslagen. Normaal gesproken hoef je dit niet te wijzigen.
 • Voorkeursdomein: hier kan je kiezen wat jouw hoofddomein is (met of zonder www). De andere variant wordt met 301-redirect automatisch doorgestuurd. Bij voorkeur kies je voor de variant zonder www, omdat een bezoeker dan een minder lang adres hoeft in te voeren in de browser.

Beveiliging met een SSL/TLS-certificaat instellen

 • Het domein beveiligen met Let’s Encrypt: vink deze optie aan als je de website automatisch met een gratis SSL certificaat wilt laten beveiligen.
 • E-mailadres: op dit e-mailadres komen meldingen binnen die te maken hebben met je gratis SSL certificaat.

173337.png

6. Klik op OK om je nieuwe domein toe te voegen met een aparte website en je bent klaar!

Stap 4: WordPress installeren op Cloud86.nl

WordPress is het meest gebruikte CMS systeem ter wereld en enorm populair om websites, blogs en zelfs webwinkels te maken. Een CMS is een “Content Management Systeem”, wat eigenlijk niet meer wil zeggen, dan dat het een applicatie is waarmee je de inhoud van je website (content) kunt beheren.

Met behulp van de WordPress Toolkit is het installeren van een nieuwe WordPress website heel simpel. Je hoeft geen databases meer aan te maken en geen bestanden te uploaden zoals “vroeger”. Dat kan tegenwoordig veel makkelijker: een paar muisklikken is voldoende om aan de slag te kunnen met je nieuwe website!

Met behulp van deze handleiding lees je hoe je een nieuwe WordPress website kunt beginnen.


Stap 1: Inloggen op het Plesk control panel

Als je niet meer weet hoe je kunt inloggen op het Plesk control panel, raadpleeg dan deze handleiding.


Stap 2: Ga naar de WordPress Toolkit

 • Klik in het linkermenu op WordPress. Je bent nu in het hoofdmenu van de WordPress Toolkit waar je jouw WordPress websites kunt beheren.

075104.png


Stap 3: WordPress installeren

 • Klik op de knop Installeren.

080425.png

In het volgende venster kan je jouw WordPress configureren.

 • Zoekpad van installatie, geef hier aan waar je je nieuwe website wilt neerzetten. Als je geen andere website hebt, laat je dit staan en wordt WordPress geïnstalleerd op https://domein.nl. Anders kun je ervoor kiezen om de website in een subdirectory te installeren zoals https://domein.nl/wordpress.
 • Titel van website, hier geef je de titel van je website op.
 • Plugin- of themaset (optioneel), dit zijn een aantal standaard thema’s en plugins die wij aanbieden en automatisch mee geïnstalleerd worden.
 • Taal van website, afhankelijk van de taal die je op je website gaat gebruiken.
 • Versie, mocht je willen kiezen voor een oudere versie van WordPress kan je dat hier aanpassen. Standaard is hier de nieuwste versie geselecteerd.
 • Gebruikersnaam, is de gebruikersnaam waarmee je straks wilt gaan inloggen op WordPress.
 • Wachtwoord, het wachtwoord dat je wilt gaan gebruiken als beheerder.
 • E-mail, het e-mailadres dat gekoppeld moet worden aan het beheerdersaccount.

De overige instellingen hoef je niet aan te passen, tenzij je specifieke wensen hebt voor je database en WordPress updates. Met name geschikt voor de geavanceerde gebruikers.

080358.png

 • Klik op Installeren en je nieuwe website wordt nu klaargezet en automatisch beveiligd.
 • De laatste stap (optioneel): de WordPress Toolkit vraagt of je alvast plugins wilt installeren voor je website. Deze stap is optioneel en kan je overslaan.

080303.png

 • Je kunt nu inloggen op je eigen WordPress website! Gebruik de link Aanmelden om direct in te loggen op jouw WordPress.

080837.png

 

mike-de-ruiter

Hallo met Mike!

Klik op mijn verhaal hoe ik meer dan 10.000 euro per maand genereer binnen 2 maanden