Technische SEO is misschien wel het meest uitdagende en minst begrepen deel van Zoekmachine Optimalisatie. Dit komt omdat technische SEO gevuld is met technisch jargon en complexe algoritmen die moeilijk te begrijpen zijn. Maar toch is technische SEO belangrijk voor je website en het succes van je onderneming. Sterker nog: het beïnvloedt je rankings in de zoekmachines. En het doel is natuurlijk om zo hoog mogelijk te scoren in Google!
Andere factoren zoals zoekwoordenonderzoek, websitesnelheid, indexering en andere dergelijke factoren bepalen hoe Google je website ziet. Slechte technische SEO kun je ranking dus aanzienlijk schaden. Ontdek in dit artikel wat technische SEO is, hoe het werkt en hoe je zelf deze kennis kunt toepassen. Word met deze tips en tricks zelf een expert in technische SEO!
Wat is technische SEO?
Technische SEO is een set technische regels en best practices om je website hoger te laten scoren in de zoekmachine resultaten pagina, ook bekend als de Search Enginge Results Pages (SERP’s). Wanneer we denken aan ranken in Google, denken we meteen aan SEO, zoekmachine optimalisatie. Maar wat is dit precies? Wat velen niet weten is dat SEO een ruim begrip is en dat er verschillende onderdelen zijn, die elk hun eigen optimalisaties nodig hebben.
Wanneer we praten over zoekmachine optimalisatie (SEO), onderscheiden we drie verschillende onderdelen:
- On-page SEO: dit zijn alle inhoudelijke optimalisaties van je website:
- Content
- Interne links
- Titel Tags
- Meta Tags
- Image Optimization
- …
- Off-page SEO: Dit zijn alle SEO-gerelateerde zaken zoals:
- Content marketing
- Sociale media
- Linkbuilding
- Reviews
- …
- Technische SEO: dit zijn alle zaken die geen betrekking hebben op zowel on-page als off-page SEO:
- Websitesnelheid
- XML Sitemap
- Duplicate content
- Veiligheid website
- Mobielvriendelijke website
- Hreflang tags
- Canonical tags
- …
Technische SEO omvat alles wat te maken heeft met de techniek van je website. Let op dat technische SEO en off-page SEO vaak als hetzelfde wordt gezien. Semrush maakt zelf het onderstaand onderscheid:
Sommige onderdelen heb je zelf in de hand. Denk aan geoptimaliseerde content op basis van een uitgebreid zoekwoordenonderzoek, het gebruik van uitnodigende en relevante afbeeldingen, geschikte titels, het gebruik van tussenkoppen en zoveel meer. Technische SEO gebeurt aan de andere kant. Daar waar Google je website gaat onderzoeken en indexeren. Deze regels zijn dus veel technischer van aard en moeilijker te begrijpen. Dit gebeurt allemaal aan de ‘backend’ van je website. Niet voor het oog van je bezoeker. In combinatie met alle andere indicatoren, gebruikt Google ook deze resultaten om je website te ranken tussen je concurrenten.
Technische SEO gaat niet alleen over bepaalde regels, het gaat er ook om te begrijpen wat er achter de schermen gebeurt wanneer gebruikers zoeken naar je product of dienst. Zodra iemand een zoekopdracht intypt in de zoekmachine en op je link klikt, wat gebeurt er dan? Hoe reageert je website op de zoekopdracht van de gebruiker en wat kun je doen om deze ervaring te verbeteren? Hier gaat het niet over hoe je gebruiker zich navigeert op je website, maar hoe je website zelf reageert op deze verzoeken. Technische SEO beantwoordt al deze vragen en meer.
Waarom is technische SEO belangrijk?
Je mag de mooiste en meest indrukwekkende website hebben met de beste inhoud, maar als de zoekmachines je website niet optimaal indexeren, dan is al je werk voor niets geweest. Vergelijk het met een huis: je hebt een huis met de mooiste meubels van de beste designers, een streling voor het oog. Maar wat als je interieur vol met kabels ligt die niet aangesloten zijn, niet werken en je hebt verschillende gangen in je huis die doodlopen. Dan mag je interieur, je content, nog zo uniek en bijzonder zijn, maar wat ben je met je met een huis waarin alles maar voor de helft werkt? Dat is dus een heel ander verhaal.
Goede technische SEO-praktijken kunnen je helpen meer verkeer te krijgen en je conversiepercentages te verhogen. Een website met slechte technische SEO kost veel tijd om te laden en heeft een negatieve invloed op je bezoekerservaring. Dit kan bezoekers zelfs wegjagen van je website. Aan de andere kant zal een website met goede technische SEO snel laden en je helpen meer klanten te krijgen.
De gemiddelde internetgebruiker heeft een zeer lage aandachtsspanne. Als het laden van je website te lang duurt, zullen ze naar een andere website gaan en nooit meer terugkomen. Maar als je website snel laadt en een goede gebruikerservaring biedt, zullen bezoekers eerder geneigd zijn op je website te blijven. En wie weet zelfs overgaan tot een conversie.
Daarnaast helpt technische SEO je ook om hoger te scoren in de zoekmachines. Als je website hoger scoort, krijg je natuurlijk ook meer bezoekers. Is je website ook on-page geoptimaliseerd? Dan wordt het pas erg leuk en dan zullen de conversies ook toenemen.
Optimaliseer de techniek van je website
Je website optimaliseren kan op verschillende manieren. Er is geen gouden regel die je kan toepassen om in één keer je hele website verbeteren. Laten we kijken naar de verschillende onderdelen van technische SEO en met welke tools je hier meer inzicht krijgt zodat je zelf de technische SEO van je website kan verbeteren.
Tool om de technische SEO van je website te verbeteren
Wil je je website optimaliseren? Dan is het natuurlijk belangrijk om de huidige stand van je website te weten. Hoe sta je ervoor en wat kan allemaal beter? Er zijn verschillende tools, gratis en betalend, die je kunt gebruiken:
- Google Search Console: ontdek welke pagina’s van je website niet worden geïndexeerd en raadpleeg verschillende rapporten.
- Google PageSpeed Insights: hoe snel is laden je webpagina’s? Wat kan hier beter?
- GTMetrix: hoe goed is je websitesnelheid?
- ScreamingFrog
ScreamingFrog is een SEO website spider die je website onder de loep neemt. Je kunt tot 500 URLs helemaal gratis gaan crawlen en zo meer informatie krijgen over onder andere:
-
- Foutieve links
- Informatie over titels en metabeschrijvingen
- XML sitemaps
- Duplicate content
- Redirects
- JavaScripts
- …
Benieuwd naar een tutorial? Bekijk onderstaande introductie:
Om de technische kant van SEO te optimaliseren, kijken we naar de verschillende onderdelen.
Crawlen en indexeren
Google gaat websites ‘crawlen’. Het zijn soort spinnen die van link naar link gaan om alle pagina’s te beoordelen. Bij het crawlen leest deze spider de regels van je website en probeert te begrijpen waar je website over gaat. Hierdoor is bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek belangrijk. Deze bot leest je titels, de headers, de URL’s en volgt de structuur van de pagina door interne links te volgen.
Maar deze spinnen kunnen slechts een bepaald aantal links crawlen per sessie. Dit wordt ook wel het ‘crawl budget’ genoemd. Maar wat als je crawl budget op is? Het doel is om elke relevante pagina te laten ranken op één of meerdere zoekwoorden. Pagina’s die niet geoptimaliseerd zijn, wil je dan natuurlijk ook niet opnemen in deze crawlsessie. Je kunt deze pagina’s uitsluiten voor de Googlebot.
Bepaal welke content je wilt indexeren
Je kunt met verschillende tags ervoor kiezen om bepaalde content te blokkeren voor de zoekmachines.
- Robot txt.bestand
Wil je bepaalde pagina’s niet indexeren? Maak het duidelijk in je robot txt.bestand. Dit kan door deze pagina’s aan te duiden met ‘disallow’. Komt Googlebot deze pagina tegen? Dan zal hij deze netjes overslaan, waardoor je dus ook meer crawlbudget overhoudt. Een robot txt.bestand kan je aanmaken met onder andere Yoast SEO.
- Noindex tag
Is de crawler je pagina al gepasseerd en wilde je deze pagina toch liever niet indexeren? Dan kun je alsnog een no-index tag toevoegen aan deze pagina. Je geeft Google dus meer informatie dat je deze pagina niet wilt tonen in de zoekresultaten.
- Nofollow tag
Met een nofollow tag geef je melding aan Google dat deze link niet gevolgd moet worden. Deze gelinkte pagina wordt dus niet gecrawld. Een noindex wordt dus gebruikt om Google te vertellen je pagina niet mee te nemen in de zoekresultaten, terwijl dit bij nofollow tag wél het geval is. Deze pagina verschijnt dus wel in de zoekresultaten, maar de links op deze pagina worden niet gecrawld.
- Canonical tag voor duplicate content
Heb je meerdere pagina’s die bestaan uit dezelfde inhoud? Dit kunnen overzichtspagina’s zijn die meerdere pagina’s met producten bevatten. Je hebt bijvoorbeeld één product in je webshop, maar in 5 verschillende kleuren. Wanneer je al deze 5 producten gaat indexeren, ga je duplicate content hebben. Dit is schadelijk voor je rankings omdat Google maar één pagina gaat indexeren. En in het slechtste geval kan het zelfs een penalty opleveren van Google. Je moet dus aan Google duidelijk maken welke pagina wél en welke niét geindexeerd moet worden. Door een canonical-tag toe te voegen aan die pagina, maak je het onderscheid. Je laat dus aan Google weten welke pagina geïndexeerd moet worden als basis.
Door gebruik te maken van technische SEO, kun je dit crawlen versnellen waardoor Google je website sneller kan crawlen en indexeren. Resultaat? Je kunt dus ook sneller hoger ranken in Google!
Gestructureerde data
Google doet er alles aan om de inhoud van je pagina te begrijpen. En om dit proces nog beter te laten verlopen, kun je Google hierbij helpen door data te structureren. Deze ‘structured data’ is een format om informatie te verschaffen over een bepaalde pagina om deze vervolgens te classificeren en categoriseren. Google maakt hier zelf de vergelijking met een recept. Wat zijn de ingrediënten, hoelang moet je gerecht in de oven of hoelang moet het bakken, op welke temperatuur? En hoeveel calorieën bevat het gerecht etc. etc.
Er zijn 3 verschillende soorten formats:
- JSON-LD: Dit is een JavaScript-notatie die is ingesloten in een <script> tag in de kop of hoofdtekst van je pagina. (Zie onderstaand voorbeeld)
- Microgegevens: Dit is een open-community HTML-specificatie die wordt gebruikt om HTML-inhoud te groeperen.
- RDFa: Een HTML5-extensie die gekoppelde gegeevns ondersteunt door HTML-tagkenmerken te gebruiken die overeenkomen met de zichtbare inhoud voor zowel gebruiker als zoekmachine.
Gestructureerde data zijn vooral erg georganiseerd en gemakkelijk te begrijpen door machines en zoekrobots. Deze data bevinden zich in een vast veld binnen een bestand. Denk hierbij aan vaste kolommen en regels met informatie. Dit is belangrijk om verbanden te leggen tussen verschillende zoekopdrachten.
Voorbeeld: zoek je op bibliotheek in Rotterdam, dan krijg je verschillende bibliotheken in Rotterdam. Dit omdat Google een relationeel verband kan leggen tussen ‘bibliotheek’ en de locatie Rotterdam.
Je kunt met verschillende vormen van content extra opvallen met structured data:
- Boeken
- Blogartikelen
- Events
- Lokale bedrijven
- Video’s
- Recepten
- …
Wat is het nut van gestructureerde data?
Het nut van gestructureerde data is natuurlijk op een zo goed mogelijke manier verschijnen in de zoekmachines. Google beoordeelt en rankt je webpagina aan de hand van honderden factoren, maar hoe beter je gebruikmaakt van gestructureerde data, des te handiger voor Google. Het kan zelfs zo zijn dat Google je content gaat belonen met een rich snippet.
Een rich snippet is gekozen door Google als ‘waardevolle content’. Er zijn verschillende types van rich snippets. Denk aan producten, evenementen en zelfs jobs. Maar stel dat je een blog hebt met allemaal vegan recepeten. Wanneer een gebruiker zoekt op ‘Vegan bananenbrood’, dan kan je het zomaar dat Google je content pusht in de zoekmachine.
Let op: een featured snippet is niet hetzelfde als een rich snippet. Google gebruikt featured snippets wanneer ze één antwoord als het meest geschikt zien op een bepaalde vraag of bij bepaalde content. Google plaatst deze informatie dan helemaal bovenaan de zoekresultaten.
Navigatie
Loop je wel eens verloren op een website? Niet alleen erg vervelend voor de gebruiker, maar je geeft Google ook alleen maar slechte signalen. Een goede structuur van je website is dus niet alleen fijn voor je potentiële klant of websitebezoeker, maar het helpt ook Google én crawlers om je website beter te indexeren.
Hiërarchie
Een duidelijke hiërarchie van je website is je basis. Hoe ingewikkelder je structuur en hierarchie, hoe lastiger het is voor Google om je pagina te crawlen en te indexeren. Zorg ervoor dat alle pagina’s slechts enkele links van elkaar zijn verwijderd en dat ze allemaal intern gelinkt zijn. Zorg dan ook voor een duidelijke navigatie vanaf je homepagina. Gebruik hiervoor een menustructuur zodat gebruikers makkelijk kunnen navigeren naar bijvoorbeeld je categoriepagina’s.
Broodkruimels
Net zoals in het sprookje van Hans en Grietje, waarbij ze broodkruimels gebruikten om de weg terug te vinden. Deze broodkruimelstructuur is gelijkaardig. Ben je aan het doorklikken in een website, dan zie je in de zoekbalk van je website de structuur van de pagina’s. Hierdoor kun je makkelijker terug een niveau hoger navigeren en krijg je meer inzicht in de opbouw van de website.
In onderstaand voorbeeld kun je dus gemakkelijk terug navigeren naar ‘marketing tools’ om daar andere tools te ontdekken. Hierdoor blijven bezoekers ook langer op je website!
Orphan pages
Een orphan page is een webpagina van je website die totaal geen connectie heeft met de rest van je website. Het staat volledig los. Met andere woorden: een bezoeker kan deze pagina alleen maar vinden wanneer hij/zij de directe URL intypt. Deze pagina kan dus ook niet geïndexeerd worden omdat de robots deze pagina dus niet vindt in de structuur van je website.
Zorg er dus voor dat alle pagina’s van je website met elkaar verbonden zijn. Dit kan door een broodkruimelspoor, maar ook met interne links. Een goede en efficiënte manier om interne links toe te passen is door het gebruik van een blog. Je bouwt niet alleen autoriteit op voor je potentiële klant, maar je kunt ook nog eens ranken op verschillende zoekwoorden. En voor je technische SEO? Door alles te linken verbetert ook de techniek van je website!
404-pagina
Kan een pagina niet gevonden worden? Dan kom je terecht op een 404-pagina, een error. Je wilt natuurlijk vermijden dat gebruikers vastlopen, en al zeker niet op een saaie 404-pagina. Maak daarom gebruik van een gepersonaliseerde 404-pagina, op deze manier kunnen ze ook nog bijdragen aan je website en je imago.
In onderstaand voorbeeld zie je een 404-pagina van CoolBlue. Op een ludieke en gevatte manier helpen ze om de gebruiker weer digitaal de weg te wijzen. Niet alleen gebruiken ze hun huiskleuren, maar op een hele duidelijke manier helpen ze de gebruiker. Benieuwd naar nog meer voorbeelden? Ontdek hier de 11 beste voorbeelden van goede 404-pagina’s.
301-redirects
Ben je verhuisd, of heb je content samengevoegd en is de huidige pagina niet meer beschikbaar? Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk doodlopende pagina’s vermijden. Daarom kun je kiezen voor redirects. Hiermee vertel je de browser en Google dat de pagina is verhuisd naar een andere locatie, zodat de gebruiker ook doorverwezen wordt. Niet alleen is dit belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook vooral voor de SEO-waarde.
Je pagina bouwt autoriteit op. Dit op basis van content, websitebezoekers, links etc. Maar wanneer je verhuist, en je maakt dit niet duidelijk aan Google, verlies je al deze SEO-waarde. Door een 301-redirect toe te passen, wordt deze waarde ook overgezet naar de nieuwe locatie van je webpagina.
Hoe stel je nu een redirect 301 in? Via Yoast SEO kun je dit heel gemakkelijk doen. Navigeer in de Yoast SEO plugin naar ‘redirects’. Kies hier voor je oude URL en ook de nieuwe URL. Niet meer, niet minder. Zo gemakkelijk is het om een 301-redirect in te stellen! En heb je een 404-foutmelding? Dan is een 301-redirect de oplossing!
Website migraties
Ga je digitaal verhuizen naar een nieuwe domeinnaam of ga je voor een compleet nieuwe hiërarchie? Dan kan een website migratie niet ontbreken. Een website migratie is een ingewikkeld proces waarbij je ook aan Google laat weten dat je gaat verhuizen. Er is veel werk nodig, vooral in de techniek van de website. Denk hierbij aan:
- Verhuizing naar ander domein
- Samenvoegen van content
- Verandering in je URL-structuur
- Samenvoegen van meerdere websites
- …
Bij elke aanpassing moet je Google duidelijk maken wat je doet. Neem die informatie ook op in de technische kant van je website.
XML-Sitemap
Een sitemap is een soort blauwdruk van je website, een handleiding. Het geeft je een overzicht van alle pagina’s van je website. Een sitemap laat zien hoe je website met elkaar gelinkt is, de hele structuur. Deze is speciaal bedoeld en gemaakt voor de zoekmachines, en dus niet voor gebruikers. Zo kun je Google een handje helpen om je website te crawlen en te indexeren.
Een XML-sitemap is een sitemap die alle URL’s van je website weergeeft. Zo kan Google en andere zoekmachines je website beter vinden en dus ook indexeren. Via deze sitemap kan Google ook pagina’s vinden die losstaan van de rest van je website en doodlopende pagina’s zoals 404-pages. Je kunt dit vergelijken met een kaart, waarbij je Google leidt naar alle pagina’s op je website. Een XML-sitemap helpt Google dus om de hele structuur van je website te begrijpen.
Een XML-sitemap maken
Zijn er ook pagina’s die je bewust niet wilt opnemen in je sitemap? Dat kan zeker. Stel je werkt in de backoffice van je website aan een hele nieuwe categoriepagina of blog. Maar deze pagina’s hebben nog geen of onvoldoende content. Dan kun je ervoor kiezen om deze pagina’s tijdelijk niet op te nemen in je XML-sitemap. Zo zal Google deze pagina’s niet indexeren en zullen bezoekers deze ook niet vinden in de zoekresultaten. Anders komen bezoekers op een lege pagina of een pagina die niet volledig klaar is. Maar hoe maak je nu zelf je eigen XML-sitemap van je website?
- Genereer met Yoast SEO
Werk je met WordPress en maak je gebruik van plugins zoals Yoast SEO? Dan kun je heel eenvoudig een XML-sitemap laten maken. In onderstaand voorbeeld zie je 4 verschillende sitemaps die Yoast SEO heeft gegenereerd. Klik je door op één van deze sitemaps? Dan krijg je een overzicht van alle URL’s die zijn opgenomen in de structuur van je website. De datum bij ‘last modified’ toont aan wanneer deze structuur voor het laatst is gewijzigd. Dit is nuttig voor Google, zo weet Google of er nieuwe pagina’s zijn bijgekomen of nieuwe content is toegevoegd aan je website.
Heb je geen idee hoe je zelf een XML-sitemap maakt met Yoast SEO? Bekijk dan onderstaande video voor een volledige uitleg:
- Indienen bij Google
Google komt je website normaal vanzelf tegen om deze te indexeren. Maar je kunt Google hier zelf een handje bij helpen. Om er zeker van te zijn dat Google weet waar je sitemap staat, kun je deze ook indienen via Google Search Console.
Kies in het menu links voor ‘sitemaps’. Je krijgt een overzicht van je eerder verzonden sitemaps. Je kunt er dus ook altijd voor kiezen om een nieuwe versie, een nieuwe sitemap toe te voegen. Geef hier je sitemap URL op (zie voorbeeld hieronder) en klik op verzenden. Heeft Google je XLM-sitemap verwerkt? Dan krijg je resultaten te zien in je eigen Google Search Console. Je kunt dus meteen zien of alle pagina’s geïndexeerd zijn en welke niet. Zijn er fouten met bepaalde pagina’s? Bekijk ze hier en verbeter ze.
Veiligheid SSL-certificaat
Google wilt iedereen op een veilige en efficiënte manier dienen. Daarom maakt Google ook verschil tussen een veilige en onveilige website. Wat bedoelen we hiermee? SSL staat voor Secure Socket Layer en is een beveiligingsprotocol dat zorgt voor een versleutelde connectie tussen de webserver en een browser. Het is een gegevensbestand dat ervoor zorgt dat alle communicatie, tussen bezoeker en website, is versleuteld. Je website wordt dus extra beveiligd.
Zo een SSL-certificaat zorgt ook voor een HTTPS internetverbinding. Hoe krijg je een SSL-certificaat? Dit kun je doorgaans aanvragen bij je webhosting. Zij regelen dit certificaat en beveiligen dus je website. Je kunt dit zelf controleren door het slotje voor de URL. Is je website niet veilig, dan staat het slotje nog open en staat er in HTTP vooraan je URL. De toevoeging van ‘S’ staat hier voor ‘secure’, voor de extra beveiliging.
Voordelen van een SSL-certificaat?
- Bescherming data
Data wordt elke dag belangrijker en bedrijven doen niets liever dan onze gegevens verzamelen. Dit kan via inschrijvingsformulieren, het downloaden van een e-book of een aankoop uit je webshop. Maar wat als onze gegevens niet veilig zijn? Dan kan het zomaar gebeuren dat je creditcardgegevens voor het rapen liggen, daar zit niemand op te wachten. Bescherm dus je data en kies altijd voor een SSL-certificaat. Het is niet alleen beter voor je rankings, maar ook voor je klanten en websitebezoekers.
- Ranking Google
Een onderzoek van Searchmetrics heeft aangetoond dat beveiligde websites met een SSL-certificaat hoger scoren in Google. En dat is niet zo gek, Google legt de nadruk erg bij de gebruikerservaring en op een veilige manier het internet gebruiken is hierbij belangrijk.
- Conversieverhogend
Zou je iets online bestellen bij een nieuwe en onbekende website? Vertrouwen is belangrijk voor een website. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gebruikers veel sneller iets online kopen wanneer de website is beveiligd. Laat dus geen conversies liggen, een SSL-certificaat is zo geregeld.
Paginasnelheid
Praten we over de techniek van een website? Dan komen we al snel uit bij paginasnelheid. De prestaties van je website zijn ook een belangrijke factor waarmee Google rekening houdt bij het bepalen van de ranking van je website. Een vuistregel is dat als je website er meer dan 3 seconden over doet om te laden, hij te traag is. Maar hoe wordt je website nu langzaam en belangrijker nog: wat kun je eraan doen? Tools zoals Pingdom of GTmetrix geven je meer inzicht in je eigen website.
Websitesnelheid is dan slechts een onderdeel van technische SEO, maar ook dit bestaat uit verschillende factoren. Niet alleen is een trage website een killer voor je conversie, maar het beïnvloedt ook je SEO rankings. Belangrijk hierbij zijn je scores van Google’s Core Web Vitals.
Core Web Vitals
Sinds 2021 kennen we de Core Web Vitals van Google. Dit zijn een reeks factoren die Google beoordeelt. Google kijkt naar de gebruikerservaring van een bezoeker op je website en beoordeelt deze. Google kijkt hierbij niet alleen naar paginasnelheid, maar kijkt ook naar de interactie van je website en ook de visuele stabiliteit van je content. In dit artikel beperken we ons tot paginasnelheid.
- Largest Contentful Paint (LCP) : meet het moment waarop de ‘hoofdinhoud’, de grootste inhoud, wordt geladen. Google kijkt naar de rendertijd van de tekst, afbeelding of video. De tijd waarop deze laadt, is je LCP-score.
- Goed: < 2,5 seconden
- Verbetering nodig: 2,5 seconden – 4 seconden
- Slecht: > 4 seconden
- First Input Delay (FID): FID meet de tijd tussen het moment waarop een gebruiker voor het eerst interactie vertoont met je website of pagina en het moment waarop je browser daadwerkelijk kan reageren op deze interactie. Dit kan pas wanneer allle achterliggende processen zijn afgerond.
- Goed: < 100 ms
- Verbetering nodig: 100 ms – 300 ms
- Slecht: > 300 ms
- Cumulative Layout Shift (CLS): CLS meet de totale hoeveelheid lay-out shifts wanneer je website of webpagina laadt. Dit kan gaan om tekst, afbeeldingen of pop-ups. Heb je meerdere verschuivingen tijdens het laden? Dan krijg je een slechtere CLS-score. In de praktijk gaat het vaak over afbeeldingen en/of advertenties zonder afmetingen.
- Goed: < 0,1 seconde
- Verbetering nodig: 0,1 seconde – 0,25 seconde
- Slecht: > 0,25 seconde
Internationale websites
Wil je een groot publiek aanspreken over de landsgrenzen heen? Dan is de content van je website waarschijnlijk beschikbaar in zowel het Nederlands als in het Engels en/of zelfs in het Frans. Maar hoe zit het dan met duplicate content? Ook hier kun je gebruikmaken van technische SEO voor betere rankings in Google.
Hreflang
Om te voorkomen dat Google je een penatly geeft, kun je bij het gebruik van meerdere pagina’s in verschillende talen gebruikmaken van een hreflang-tag. Je laat Google weten dat je opties hebt voor verschillende talen op je website.
Wanneer je dus identieke content op je website hebt staan, maar in andere talen, moet je ook Google laten weten dat het hier gaat om duplicate content. Deze tag is een html code die je plaatst in de header van je website.
Voorbeeld: Link rel=”alternate” href=”http://example.com” hreflang=”en-us” />
De afkorting ‘EN’ duidt hier op English en US, de fysieke locatie. In dit voorbeeld United States. Je hebt hier oneindig veel combinaties, denk aan ‘nl-nl’ maar ook ‘nl-be’.
Als je bijvoorbeeld een Spaanse versie van je website maakt, kun je de hreflang tag gebruiken: hreflang=’es’, zodat gebruikers met een IP-adres in een Spaanstalig land je website in het Spaans te zien krijgen. Maar je kunt ook nog specifieker gaan. Wil je je in het bijzonder focussen op Mexico en niet op Spanje of andere Spaanstalige landen? Dan kun je volgende tag gebruiken: hreflang=”es-mx”. Es staat voor de Spaanse taal, met als locatie Mexico, afgekort als ‘mx’.
Mobielvriendelijke websites
In een tijdperk waarin onze smartphones niet weg te denken zijn, wordt mobiel verkeer steeds belangrijker. Het grotendeel van alle zoekopdrachten in Google gebeurt met smartphones en tablets. Google heeft dan ook gezegd dat mobile search de toekomst is, en zal hier ook steeds meer aandacht aan schenken.
Je website moet dus niet alleen puur visueel geschikt zijn voor mobiele apparaten, maar ook de technische kant moet erop ingericht zijn. Google gebruikt de ‘Mobile First Index’ en kijkt dus eerst of de mobiele versie van je website geschikt is.
Ontdek of je eigen website optimaal is voor mobiel gebruik aan de hand van de Mobile Friendly Test van Google. Heb je pagina’s die niet geschikt zijn voor mobiele versie? Dan krijg je hier een uitgebreid rapport over welke pagina’s het gaat.
UX-design
User-experience design, beter bekend als UX-design is dan niet direct een maatstaf voor je SEO ranking, toch kun je het belang niet onderschatten. Google plaats de gebruikerservaring steeds centraler en beoordeelt websites hier ook op. Hoe navigeert een bezoeker door je website en hoe efficiënt gebeurt dit? Zorg daarom dat de gebruikerservaring op je website optimaal is, zowel op je desktop als op de mobiele versie:
- Heb je geen overlappende teksten
- Staan de CTA-knoppen goed in beeld?
- Kun je gemakkelijk klikken op de CTA-knoppen op mobiele versie?
- Kun je gemakkelijk navigeren doorheen je menu?
- Heb je geen storende banners of afbeeldingen op je website?
- …
Conclusie
Search Engine Optimization (SEO) is niet alleen een mondvol, maar ook nog eens een heel breed begrip. Wil je je website optimaliseren, dan denk je vrijwel meteen aan alle on-page elementen die je meteen kunt aanpassen. Door het gebruik van de juiste zoekwoorden rankt Google je website in de zoekmachine, maar wat als de techniek van je website de wensen overlaat? Wil je beter scoren in Google? Optimaliseer dan ook de techniek van je website.
- Help Google met crawlen
- Zorg steeds voor een XLM-sitemap
- Gebruik tags waar nodig
- Gebruik een duidelijke URL-structuur
- Gebruik 301-redirects
- Vermijd 404-pagina’s
- Vermijd duplicate content
- Zorg voor een SSL-certificaat
- …
Kijk niet alleen naar alle zichtbare elementen, want de backoffice van je website is minstens even belangrijk. Al deze individuele elementen dragen niet alleen bij tot een hogere ranking in de zoekmachines, maar ze zorgen ook voor meer leads én meer conversies. Bestaat je website uit de beste content, maar is hij langzaam of lopen gebruikers steeds verloren op je website? Dan ben je alsnog niets met je website. Gebruik de tools in dit artikel om de stand van zaken van je eigen website te controleren. Zo ga je doeltreffend aan de slag om ook de technische SEO van je website te optimaliseren!