Google Search Console is de oplossing vanuit het wereldwijd bekende Google om iedereen met een website te helpen te begrijpen hoe ze presteren op Google Search, en wat ze kunnen doen om hun zichtbaarheid op Google te verbeteren om meer relevant verkeer naar hun websites te brengen.
Klinkt leuk, hè? Dat is het ook!
Maar wat is dan het probleem? Dat veel mensen geen flauw idee hebben hoe Google Search Console werkt en hoe je gebruik maakt van Google Search Console. Maar geen paniek, wij helpen je stap-voor-stap op weg met deze uitgebreide handleiding in Google Search Console!
Voordat we de diepte in gaan, neem eerst even kort deze introductievideo over Google Search Console even door.
Hoe werkt Google Search Console?
Om optimaal gebruik te maken van Google Search Console helpt het wel om te weten hoe Google Search Console precies werkt. Google Search Console (GSC) is vooral opgebouwd uit verschillende metrics en databronnen, die via een visuele weergave zorgen dat je direct ziet wat de performance is van je website op Google Search.
De belangrijkste functie van Google Search Console is dan waarschijnlijk ook de ‘Performance Tab’. Deze ziet er zo uit:
In de Performance tab zie je meerdere belangrijke resultaten van je website terugkomen, namelijk:
⦁ Total clicks
⦁ Total impressions
⦁ Average CTR
⦁ Average Position
Maar wat betekenen deze zogenaamde ‘Metrics’ precies?
Google Search Console – Performance: Total clicks
Het aantal klikken vertelt je hoe vaak mensen op jouw website hebben geklikt in de zoekresultaten van Google. Dit getal kan iets zeggen over de prestaties van de paginatitels en metabeschrijvingen. Hoe beter deze aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker, hoe groter de kans is dat iemand je website bezoekt.
De positie je website bij het zoekresultaat heeft natuurlijk ook invloed op het aantal kliks. Als je pagina in de top 3 van Google’s eerste resultatenpagina staat, zal deze automatisch meer klikken krijgen dan een pagina die op de tweede pagina van de zoekresultaten staat.
Google Search Console – Performance: Total impressions
De impressions (of impressies) vertellen je hoe vaak je website of een specifieke pagina wordt getoond in de zoekresultaten. Het aantal vertoningen achter dit zoekwoord geeft aan hoe vaak je website wordt getoond voor dat trefwoord in de zoekresultaten van Google. Je ziet hier alleen nog niet welke pagina of pagina’s precies ranken voor dit zoekwoord.
Om te zien welke pagina’s zouden kunnen ranken voor het specifieke zoekwoord, kun je klikken op de regel van het zoekwoord. Je krijgt dan deze afbeelding te zien:
Vervolgens kun je naar het tabblad ‘Pagina’s‘ kunnen gaan om te zien welke pagina’s precies ranken voor dit zoekwoord. Zijn dat de pagina’s die je zou willen laten ranken voor dit zoekwoord? Zo niet, dan moet je misschien de pagina optimaliseren die je wel wilt laten ranken.
Denk aan het schrijven van betere content met het zoekwoord op die pagina, het toevoegen van interne links van relevante pagina’s of posts aan de pagina, het sneller laten laden van de pagina en dat soort verbeteringen. Hierover later meer!
Google Search Console – Performance: Average CTR
Het gemiddelde doorklikpercentage (oftewel: de CTR – Click-through rate )- vertelt je welk percentage van de mensen die je website hebben gezien in de zoekresultaten ook daadwerkelijk hebben doorgeklikt naar je website. Het percentage is vrij simpel opgebouwd:
⦁ Aantal clicks op jouw pagina of website : Aantal vertoningen in de zoekresultaten = CTR.
Er zijn dingen die je kunt doen om de CTR te verhogen. Je kunt bijvoorbeeld de meta description en page title herschrijven om deze aantrekkelijker te maken. Wanneer de titel en beschrijving van je site opvallen tussen de andere resultaten, zullen waarschijnlijk meer mensen op jouw website als resultaat klikken en zal de CTR stijgen.
Hou in gedachten dat dit geen grote impact zal hebben als je nog niet op de eerste pagina staat. Misschien moet je eerst andere dingen proberen om je ranking te verbeteren.
Google Search Console – Performance: Average Position
De laatste op deze lijst is de Average Position, oftewel de Gemiddelde positie. Deze indicator vertelt je wat de gemiddelde positie van een specifiek zoekwoord of pagina was in de periode die je hebt geselecteerd. Natuurlijk is deze indicator niet altijd betrouwbaar omdat steeds meer mensen verschillende zoekresultaten lijken te krijgen.
Google lijkt steeds beter te begrijpen welke resultaten het beste passen bij welke bezoeker. Hierdoor kan het zijn dat je website niet wordt weergegeven bij de ene persoon en wel bij de andere persoon, ondanks dat zij hetzelfde zoekwoord gebruiken. Toch geeft deze indicator je een idee of de kliks, impressies en gemiddelde CTR verklaarbaar zijn.
Wil je meer weten over hoe je je Performance precies moet aflezen? Bekijk dan onderstaande video!
Naast de Performance Tab wordt Google Search Console ook breed ingezet voor het monitoren van je domein. Specifiek houdt Google Search Console een oogje in het zeil wanneer het aankomt op verschillende foutmeldingen of wanneer pagina’s ontzettend traag laden.
Dit is wel zo prettig, want vaak zijn deze problemen eenvoudig op te lossen door de aanbevolen stappen vanuit Google Search Console zelf te volgen. In deze handleiding richten we ons verder niet op de site-optimalisatie, aangezien het belangrijker is dat je eerst maar eens aan de slag gaat met de registratie van je eigen Google Search Console-domein.
Maar hoe stel je Google Search Console in voor je eigen website? Nou, zo…
Hoe stel je Google Search Console in voor je eigen website?
Het instellen van Google Search Console voor je eigen website lijkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. We helpen je even stap-voor-stap door de procedure heen, zodat jij straks ook van de voordelen van Google Search Console kunt profiteren.
⦁ Log in op je Google-account. (zorg ervoor dat dit je bedrijfsaccount is als je een zakelijke pagina wilt laten indexeren).
⦁ Ga naar de ⦁ Google Search Console-pagina.
⦁ Je krijgt nu de volgende opties te zien:
Deze keuze is belangrijk. Kies je voor een Domein, dan zullen alle subdomeinen van het domein ook worden meegenomen. Kies je voor een URL-voorvoegsel, dan is dit niet het geval. Maar wat betekent dit?
Bij een Domein zul je de resultaten te zien krijgen voor:
http://www.website.com EN
https://www.website.com EN
www.website.com EN
website.com
Kies je voor URL-voorvoegsel? Dan krijg je alleen de resultaten te zien van het specifieke voorvoegsel dat je hier selecteert.
http://www.website.com OF
https://www.website.com OF
www.website.com OF
website.com
Het toevoegen van een Domein is wat complexer en vergt wat meer werk, maar is wel sterk aan te raden. We laten je dus even stap voor stap zien wat hierbij komt kijken. Voeg je domeinnaam, bijvoorbeeld website.com in en klik op Doorgaan onder ‘Domein’.
Vervolgens zul je op het control panel van je webhostingbedrijf moeten inloggen om de DNS configuratie aan te passen. Mocht je niet weten hoe of waar je dit kunt doen, dan kun je het beste even contact opnemen met de klantenservice van je webhostingbedrijf. Elk webhostingbedrijf heeft namelijk een andere configuratie en zal per situatie verschillen.
Geef hun aan dat je probeert om je domein te laten verifiëren bij Google Search Console en zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen.
In de praktijk is het belangrijk dat er in de bestaande DNS configuratie van je domein een extra regel wordt toegevoegd, zodat Google kan uitlezen dat jij de rechtmatige eigenaar van het volledige domein bent. Dit ziet er ongeveer zo uit:
Ondanks dat het digitale tijdperk miljoenen transacties per seconde verwerkt, kan het bijwerken van een DNS-configuratie en het kunnen uitlezen hiervan nog wel eens even duren. Wanneer je probeert je domein te registreren, maar Google kan de DNS nog niet uitlezen dan krijg je een foutmelding:
Wanneer je alles goed hebt ingesteld en je vooral wat geduld hebt, dan zul je uiteindelijk worden beloond met een daadwerkelijke verificatie en is je Google Search Console ingesteld voor je hele domein, gefeliciteerd!
Let op: Dit proces kan tot maximaal 72 uur duren. Lukt de verificatie daarna nog steeds niet? Dan staat er iets in de DNS-configuratie niet goed en zul je iets moeten herstellen en daarna opnieuw een poging moeten wagen. Dit duurt vooral lang(er) omdat je webhosting provider er enige tijd over doet om de nieuwe DNS-configuratie aan te bieden.
Ook belangrijk: Hou er ook rekening mee dat Google Search Console begint met het verzamelen van de gegevens vanaf het moment dat de verificatie is voltooid. Je bouwt dus ook vanaf dat moment pas écht historie op qua data en inzichten.
We hopen dat je dankzij onze stap-voor-stap handleiding aan de slag kunt gaan met Google Search Console en dat je dankzij onze tutorial het ook voor elkaar hebt gekregen om je domein te verifiëren!
Mocht dit niet het geval zijn, kun je natuurlijk altijd ervoor kiezen om je website te verifiëren via een subdomein. Dat is over het algemeen een makkelijkere optie, maar wel weer bewerkelijker omdat je het per los subdomein zult moeten doorlopen.
We zijn hiermee alweer aan het einde gekomen van deze uitgebreide handleiding over Google Search Console! Hopelijk kun je met de verificatie en je eerste resultaten direct een goed en helder beeld vormen over hoe jouw site het doet op de zoekmachine van Google en zie je ook direct waar er nog kansen liggen om je website in te verbeteren.
Kom je er toch niet uit of heb je hulp nodig? Geen paniek, laat het ons weten en stuur ons gewoon even een berichtje. We denken graag met je mee! Beloofd.
Heb je nog niet genoeg geleerd en ben je op zoek naar meer? Wil je volledig de diepte in gaan met Google Search Console? Dan heeft Google zelf een aardig uitgebreide Google Search Console kennisbank opgesteld! Raadpleeg hem gerust eens!