Alles over zoekmachine optimalisatie (SEO) in 2023!

Google is de grootste zoekmachine wereldwijd en daar komt waarschijnlijk geen verandering in. Maar wil je je eigen website of webshop laten ranken in Google? Dan zul je daar het nodige werk voor moeten verrichten. Alleen met een goede SEO-strategie weet jij hoe je hoger kan scoren in Google en in andere zoekmachines.

Niet iedereen weet wat SEO is en hoe je het zelf kan implementeren in je website en/of blog. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt over wat Search Engine Optimization (SEO) precies is, het belang ervan en hoe je zelf aan de slag kunt met je eigen website. Op naar meer online zichtbaarheid, meer autoriteit en ook meer sales!

Wat is SEO?

In totaal zijn er meer dan 1 miljard websites online. Sterker nog: Siteefy beweert zelfs dat er elke minuut maar liefst 175 websites bijkomen, dit zijn 3 nieuwe websites elke seconde. 1 miljard websites, elk hun eigen niche. Het is dan ook belangrijk om hoger te scoren in Google

Heb je zelf een website of schrijf je zelf wel eens webteksten? Dan heb je ongetwijfeld eerder gehoord van SEO. We weten dat het ‘iets’ te maken heeft met de online vindbaarheid van je website, maar hoe werkt dit precies?

SEO staat voor Search Engine Optimization, vrij vertaald in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. De overkoepelende term SEO staat voor verschillende factoren die bepalen hoe hoog je website scoort in de zoekmachines op een organische manier. Dit laatste is belangrijk. Je kunt namelijk ook adverteren op Google. SEO omvat dus alle processen en factoren om je website op een volledig organische manier te optimaliseren om zo hoger te ranken in de zoekmachine.

Google, de grootste zoekmachine, beoordeelt je website op al deze factoren. In dit artikel bekijken we hoe zoekmachine optimalisatie (SEO) werkt, zodat je zelf je website zo goed mogelijk kan optimaliseren.

De pijlers van SEO

Zoekmachine optimalisatie (SEO) kunnen we onderverdelen in drie grote pijlers. Wil je hoger ranken in Google? Dan is het belangrijk om te investeren in alle drie de pijlers. Laten we eerst kijken naar deze drie pijlers van SEO:

Content

Content is king, een bekende uitspraak van marketeers en tekstschrijvers en niets is minder waar. Content is een zeer ruim begrip en daarom zijn er ook heel veel mogelijkheden. Alles wat je op je website plaatst, is content. Hierdoor wordt dit ook on-page SEO genoemd. Dit is namelijk alle content op je website, voor het alziend oog van je websitebezoeker. En bij elk van deze onderdelen kun je de zoekmachines helpen zodat je hoger scoort in Google!

Tekst

Willekeurige tekst op je website, gewoon omdat het leuk is? Toch maar niet doen. Laat niets aan het toeval over, maar ga doeltreffend te werk. Een tekst die scoort, begint altijd bij een goed zoekwoordenonderzoek. En dan? Dan is het de kunst om deze zoekwoorden op een natuurlijke manier in je tekst te verwerken. 

Verhoog dus niet alleen het aantal websitebezoekers dankzij een goede SEO-tekst, maar ga ook voor meer autoriteit en meer sales.

keyword research

Zoekwoordenonderzoek

Heb je teksten op je website, maar zijn ze niet geoptimaliseerd voor de zoekmachine? Dan zullen gebruikers ook niet op een organische manier bij je website terechtkomen. Daarom is het aangewezen om te starten met een goed zoekwoordenonderzoek. Je wilt door je ideale klant gevonden worden op bepaalde trefwoorden.  

Hoe bepaal je je zoekwoorden? Dat is alleen mogelijk wanneer je je ideale doelgroep kent. Wie zijn ze en waar hebben ze nood aan? Je kunt gebruikmaken van tools zoals SemRush en Ahrefs om meer informatie te krijgen over bepaalde zoekwoorden, denk hierbij aan:

  • Volume
  • Moeilijkheidsgraad
  • Relevantie
  • Zoekintentie

Voorbeeld: Heb je een onderneming die zonnepanelen verkoopt en installeert? Dan wil je natuurlijk gevonden worden op het zoekwoord ‘zonnepanelen’. Maar zijn er nog andere mogelijkheden om te ranken? Kijk naar gerelateerde onderwerpen, kijk naar de noden van je klant. Zijn ze alleen maar op zoek naar informatie over zonnepanelen of zijn ze bereid om zonnepanelen te kopen?

We kunnen hierin het onderscheid maken tussen verschillende zoekwoorden. In je zoekwoordenonderzoek zal je het onderscheid zien onderstaande zoekwoorden. Waarom is dit belangrijk? Omdat je hierdoor je tekst moet afstemmen op je ideale doelgroep. Zijn ze op zoek naar meer informatie, maar komen ze terecht op een landingspagina dat alleen maar wilt verkopen? Geen goede indruk. 

  • Informatieve zoekwoorden (I)
  • Navigatie zoekwoorden (N)
  • Commerciële zoekwoorden (C)
  • Transactionele zoekwoorden (T)
Vermijd keyword stuffing

In de beginjaren van Google was het veel gemakkelijker om te ranken op bepaalde zoekwoorden. Waarom? Heel simpel: keyword stuffing.

Keyword stuffing is het overmatig gebruikmaken van je zoekwoord. Letterlijk je zoekwoord zo vaak mogelijk in je tekst verwerken, in de ijdele hoop dat Google je hierdoor beter gaat ranken. Al heel snel zagen we erg veel teksten van slechte kwaliteit, ze waren alleen maar gefocust op deze zoekwoorden. Deze teksten lezen niet alleen heel onnatuurlijk, het is ook schadelijk voor je positie in Google.

Vroeger dachten marketeers dat ze dit probleem wel konden oplossen. Ze besloten om alle overbodige zoekwoorden een witte kleur te geven, zodat ze onzichtbaar zouden zijn op de website. Op deze manier kwamen de zoekwoorden wel aan bod, maar waren ze niet te zien voor de gebruiker. Gelukkig is Google zodanig ontwikkeld dat dit allemaal niet meer werkt. 

In onderstaand voorbeeld zien we hoe onnatuurlijk deze tekst is voor de gebruiker. Toen was dit een duidelijk signaal voor Google, maar nu leest het alleen maar heel onnatuurlijk. Sterker nog: de gebruiker zal zelfs sneller afhaken op zulke teksten. Schrijf dus voor je klant en niet voor een robot zoals Google.

keyword-stuffing example

Keyword densitiy

Schrijf dus altijd voor je ideale klant en verwerk op een natuurlijke manier je zoekwoorden. Benieuwd of je te veel zoekwoorden hebt gebruikt? Keyword density is het percentage dat aangeeft hoe vaak je zoekwoord in de tekst voorkomt. SEO-tools zoals Yoast SEO berekent voor jou je keyword densitiy. Hou hierbij rekening met een waarde tussen de 0,5% en 3%. 

Soort teksten

Nu je je zoekwoorden hebt bepaald en de zoekintentie, kun je aan de slag om zelf je teksten te gaan schrijven. Zorg er dus altijd voor dat de zoekintentie overeenkomt met je gekozen zoekwoorden. 

Voorbeeld: is je zoekwoord ‘zonnepanelen kopen + regio’? Dan wil je je gebruiker niet sturen naar een blogartikel met tien voordelen van zonnepanelen. Daar heeft je gebruiker niets aan en hij/zij zal dus al even snel je website verlaten. Niet alleen verlies je een potentiële klant, maar het is ook niet positief voor Google. Beantwoord je niet aan de zoekintentie van de gebruiker? Dan zal Google je concurrent die wél beantwoordt aan deze zoekintentie dus voorrang geven in de posities. Natuurlijk zijn er nog andere indicatoren, waar we later op terugkomen.

Zorg dus altijd voor kwalitatieve content voor je gebruiker. Alleen met een ijzersterke content kun je je onderscheiden van de concurrentie. Tip: schrijf eerst je webtekst en optimaliseer pas later. Zo voorkomen je dat je je tekst gaat overoptimaliseren. Schrijf altijd rechtstreeks voor je ideale klant, schrijf nooit voor Google.

Headers

De aandachtsspanne van de gebruiker was nog nooit zo kort. In enkele seconden bepaalt een gebruiker of hij verder gaat lezen. Zorg dus altijd voor een goede structuur en opbouw van je tekst. Dit doe je door voldoende headers en subheaders te gebruiken. 

Gebruik zowel H1, H2 als H3 en verwerk ook je zoekwoorden in deze titels. Wil je ook investeren in gebruikerservaring? Zorg dan voor een inhoudstabel bovenaan je artikel. Op basis van je inhoudstabel bovenaan je tekst kan de bezoeker meteen navigeren naar wat voor hem/haar interessant is.

Niet alleen de inhoudstabel is hierbij belangrijk, maar wanneer je gebruiker zich navigeert door je webpagina, zal hij ook je tekst scannen. Let op: nog niet lezen, alleen scannen. Dankzij het gebruik van headers weet hij snel de weg te vinden naar de alinea of paragraaf die voor hem interessant is. Dankzij goede copywriting zorg je er ook voor dat gebruikers geprikkeld worden om je tekst te lezen. 

Alt-tekst bij afbeeldingen

Visuele content toevoegen is altijd goed. Het breekt je ellendig lange tekst en maakt je artikel ook scanbaar voor je gebruiker. Maar snel even een afbeelding toevoegen en klaar? Misschien toch maar eens opletten. Wist je dat je bij elke afbeelding een alt-tekst kan toevoegen? Alt-tekst staat voor alternatieve tekst. Deze tekst wordt getoond wanneer je afbeelding niet zichtbaar is of niet geladen kan worden. Maar er zijn nog meer voordelen:

  1. Google ziet geen afbeeldingen: zoekmachines scannen ook afbeeldingen om je website te indexeren. Maar omdat Google zelf geen afbeeldingen ziet, is een alt-tekst dus belangrijk. Zo zien zoekmachines alsnog waar je afbeelding over gaat en help je hen om je webpagina beter te indexeren. Gebruik hier ook relevante zoekwoorden in je beschrijving.
  2. Blinden en slechtzienden: Veel blinden en slechtzienden gebruiken hulpmiddelen om zich te navigeren op het internet. Om alle content, inclusief afbeeldingen, beschikbaar te maken voor hen, is de functie van alt-tekst ontstaan. Deze programma’s lezen luidop je alt-tekst zodat ze ook weten wat er op de afbeelding staat. 

Meta beschrijving

Scoor je op de eerste pagina van Google? Dan heb je goed werk verricht! Maar hoe zorg je er nu voor dat een gebruiker doorklikt op je website, en niet op die van de concurrent? Elke pagina heeft een meta beschrijving. Dit is een kort stukje tekst van enkele zinnen die meer uitleg geeft over de content op die specifieke pagina.

Dit is het moment om je lezer te overtuigen. Gebruik daarom prikkelende teksten en spoor je lezer aan tot actie. Vergeet ook hier niet om gebruik te maken van je zoekwoord. Zo help je niet alleen Google, maar ook de gebruiker. 

meta beschrijving

Techniek

Content is alles wat on-page gebeurt, maar SEO is veel meer dan dat. De techniek van je website is minstens even belangrijk. Technische SEO is de tweede pijler van SEO en betreft alles wat plaatsvindt aan de achterkant van je website.

Core Web Vitals 

Wie technische SEO zegt, denkt meteen aan websitesnelheid. En dat is niet eens zo gek. In mei 2021 kwam Google met update van de Core Web Vitals. Hierbij legt Google de nadruk op de gebruikerservaring. Dit doen ze op basis van 3 pijlers: laadtijd, interactiviteit en stabiliteit.

Core Web Vitals

  • Large Contentful Paint (LCP):

Large Contentful Paint meet hoe snel je grootste content wordt geladen. Het gaat hier niet over afmetingen, maar over bestandsgrootte. Denk hierbij niet alleen aan tekst, maar ook aan afbeeldingen, video’s en infographics. In welke volgorde laden deze verschillende elementen en vooral: hoelang duurt het alvorens je website is geladen? Deze laadtijd bepaalt je LCP-score:

  • Goed: < 2,5 seconden
  • Verbetering nodig: 2,5 seconden – 4 seconden
  • Slecht: > 4 seconden

LCP-score

  • First Input Delay (FID):

First Input Delay is een parameter die de tijd meet tussen het moment waarop een gebruiker voor het eerst interactie vertoont met je website en het moment waarop de browser daadwerkelijk kan reageren op die interactie. In de realiteit zien we vaak dat ondanks de website er al staat, je er nog niets mee kan doen. Dit is bijvoorbeeld omdat er in de backoffice nog processen aan het laden zijn, denk aan JavaScript. 

  • Goed: < 100 ms
  • Verbetering nodig: 100 ms – 300 ms
  • Slecht: > 300 ms
  • Cumulative Layout Shift (CLS)

Hoe stabiel is de content op je website? De Cumulative Layout Shift (CLS) meet de totale lay-outs shifts wanneer je webpagina laadt. Verschuift je tekst of video wanneer je pagina laadt? Dan is er werk aan de winkel. Dit komt vaak doordat deze afbeeling of video geen specifieke afmeting heeft. Je website probeert deze content dan op verschillende plaatsen in te laden, tot hij op zijn plaats staat. Zonde van de tijd!

  • Goed: < 0,1 seconde
  • Verbetering nodig: 0,1 seconde – 0,25 seconde
  • Slecht: > 0,25 seconde

Onderstaande video geeft een voorbeeld van hoe deze cumulatieve layout verandert wanneer de website laadt.

URL-structuur

Is je website een doolhof waarbij de bezoeker totaal verloren loopt? Dan gaat het waarschijnlijk ook flink mis met je URL-structuur. Zorg voor een duidelijke opbouw van je website, beginnend bij je homepage. Houd deze structuur ook aan in je URL. Bestaat je URL uit een reeks cijfers en willekeurige letters? Dan is je URL niet geoptimaliseerd. 

Goed: https://geldmaster.nl/websitesnelheid/

Niet goed: https://geldmaster.nl/72398

Interne links

Niet alleen is het gebruik van interne links goed voor de gebruikerservaring, maar het is ook erg belangrijk voor je SEO-waarde

Gebruikerservaring

Door pagina’s met elkaar te linken, maak je zowel voor je gebruiker als voor Google je websitestructuur duidelijk. Je kunt gebruikers van het ene artikel laten doorstromen naar het andere artikel. Zo kun je het verband tussen twee teksten aantonen, maar blijft de bezoeker ook langer op je website. En je raadt het al: blijft de bezoeker lang op je website? Goede cijfers van Google. De zoekmachines zien dat je content waardevol is en zullen je belonen met betere rankings. We kennen dit ook als het bouncepercentage. Dit is het aantal bezoekers dat maar één pagina bekijkt en dan alweer vertrekt. Hoe meer pagina’s je gebruiker leest en hoe langer hij op je website blijft, des te beter voor je rankings!

SEO-waarde

Elke pagina heeft een bepaalde SEO-waarde. Dit bespreken we later bij ‘autoriteit’. Maar het intern linken is ook belangrijk voor je SEO-waarde. Geef je deze waarde door of behoud je deze? Door een dofollow of nofollow tag te gebruiken kun je dit zelf kiezen. 

XML-sitemap

Een XML-sitemap is een overzicht van de structuur van je website. Het bevat een overzicht van alle individuele pagina’s. Waarom is dit belangrijk? Je kunt je XML-sitemap indienen bij Google Search Console om het crawlen te versnellen. Je helpt Google een handje om je website sneller en efficiënter te indexeren. 

Yoast XML sitemap

Responsive

Google hecht steeds meer belang aan de Mobile First Index. Ze kijken dus of je website reponsive is. Dit betekent dat je website zich aanpast aan het scherm van je bezoeker. Waarom is dit belangrijk? Om je content niet alleen visueel te plaatsen, maar ook te zorgen voor een optimale gebruikerservaring. Zijn alle CTA-knoppen zichtbaar, vallen ze niet uit het scherm? Heb je geen overlap tussen tekstblokken of met afbeeldingen? Houd dus altijd rekening met alle apparaten:

  • Desktop
  • Tablet
  • Smartphone

Structured Data

Je kunt je data structureren in de broncode van je website. Hierdoor help je Google om meer informatie te geven over je content, om deze te categoriseren en classificeren. We kunnen de vergelijking maken met een recept:

  • Wat zijn de ingrediënten?
  • Voor hoeveel personen is het gerecht?
  • Wat is het stappenplan?
  • Hoelang moet het gerecht in de oven?
  • Op hoeveel graden moet je het bakken in de oven?

Het doel is om data te organiseren en categoriseren zodat zoekmachines je content beter begrijpen. Deze data kun je opdelen in een vast veld in een bestand. Vergelijk het met een Excelbestand met vaste rijen en kolommen. 

Deze gestructureerde data helpen je om te ranken in de zoekmachines, ze leggen namelijk verbanden tussen vraag en antwoord. In onderstaand voorbeeld zie je hoe Google je meteen recepten geeft op basis van je verzoek. Rich snippets waarbij je meteen antwoord krijgt op je vraag, zijn ook mogelijk dankzij gestructureerde data.

recept Google gestructureerde data

Canonical Tags

Het kan zijn dat je meerdere pagina’s op je website hebt met dezelfde content. Denk hierbij aan overzichtspagina’s of een webshop met hetzelfde product in een reeks verschillende kleuren. Vermijd zoveel mogelijk pagina’s met ‘duplicate content’. Dit is schadelijk voor je rankings, aangezien Google je hiervoor een penalty kan geven. 

Oplossing? Gebruik canonical tags. Dit zijn tags die je kan toevoegen aan je webpagina’s om Google duidelijk te maken welke pagina het origineel is. En dus welke pagina geïndexeerd moet worden. Door deze tags voorkom je niet alleen een mogelijke straf van Google, maar je helpt Google ook om je website sneller te crawlen. Zo kun je dus ook sneller hoger ranken in de zoekmachine!

Autoriteit

De laatste pijler is autoriteit. Sommige mensen noemen deze pijler ook ‘linkbuilding’, omdat het krijgen van backlinks hierbij centraal staat. Linkbuilding is nog steeds één van de belangrijkste aspecten binnen SEO.

Het doel is om links van andere websites te krijgen die verwijzen naar je eigen pagina. Niet alleen krijg je hierdoor nieuwe lezers die doorstromen, maar bouw je hiermee een bepaalde autoriteit op. Dit zorgt dan weer voor hogere posities in de zoekmachines.

Domein autoriteit

Domein autoriteit is een numerieke score die je meer vertelt over de autoriteit van je hele website. Deze parameter is ontwikkeld door het Amerikaanse internetbedrijf Moz. Een veel gebruikte SEO-tool is dan ook de Moz Bar. Deze chrome extensie geeft je bij iedere website inzicht in hoeveel backlinks een domein heeft verzameld en hoe kwalitatief deze backlinks ook zijn. Hoe meer (kwalitatieve) backlinks vergaard, des te autoritairder een website is. 

Pagina autoriteit

Pagina autoriteit meet slechts één pagina in plaats van de hele website. Hierdoor is het mogelijk dat je website een domein autoriteit heeft van 20, maar een bepaalde landingspagina een score van 7. Iedere backlink leidt naar één specifieke pagina. Is dit de homepage of een specifieke pagina? Dit alles bepaalt je score. Ook je pagina autoriteit kun je bekijken via de Moz Bar.

Hoe krijg je backlinks?

De vraag is natuurlijk: hoe krijg je backlinks? Je wilt backlinks krijgen van grote autoritaire websites die relevant zijn voor jou. Niet alleen is het een bevestiging dat ze je content goed vinden, maar hoe hoger hun autoritair, des te beter voor jou ook. Zo ontvang je meer gewicht, meer kracht van deze backlink. Maar hoe kun je nu zelf kwalitatieve backlinks krijgen?

  • Wees relevant

De gemakkelijkste en meest efficiënte manier om backlinks te krijgen is door kwaliteit te leveren en door relevant te zijn. Wanneer je constant waardevolle content deelt, krijg je vanzelf backlinks als waardering. 

  • Gast bloggen

Ben je vastberaden om een backlink te krijgen van een bepaalde website? Vraag of je een gastblog mag schrijven in ruil voor een backlink. Niet alleen krijg je een groot bereik dankzij hun domein, maar ook krijg je meer SEO-waarde naar je gelinkte pagina. 

  • Netwerken

Je kunt ook bewust gaan netwerken. Laat mensen in je netwerk weten wie je bent en wat je doet. Een beetje extra publiciteit voor je eigen website kan nooit kwaad, toch? En wie weet levert het je ook nog een aantal leuke backlinks op!

Lokale, nationale en internationale SEO

Niet alleen kunnen we het onderscheid maken tussen bovenstaande pijlers, maar er is ook verschil tussen lokale, nationale en internationale SEO. Elk vraagt een andere aanpak. Laten we deze bekijken.

Lokale SEO

Lokale SEO is bedoeld om je bedrijf of onderneming lokaal vindbaar te maken. Het effect van lokale SEO mag je dus zeker niet onderschatten. Meer dan 90% van de gebruikers zoekt in Google naar een bedrijf of dienst bij hen in de buurt. Krijg dus niet alleen meer bezoekers op je website, maar vergroot ook je naamsbekendheid bij je in de regio.

Google hecht veel belang aan lokale SEO en toont je meteen zoekresultaten die gebaseerd zijn op je eigen locatie. Op deze manier staat gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring ook weer centraal. Voorbeeld: zoek je op ‘restaurant’? Dan krijg je meteen restaurants bij je in de buurt. 

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf (GMB) is de ideale manier om aan je lokale SEO te werken. We weten dat Google altijd ondernemingen bij je in de buurt toont. Het enige wat je hiervoor moet doen is je bedrijfsgegevens invullen, je website en foto’s. Doe je dit? Dan beloont Google je met een hogere positie. Zorg daarom dat je een Google Mijn Bedrijf hebt.

Ben je op zoek naar een ‘schilder’ en is dit je zoekwoord? Dan toont Google je meteen alle schildersbedrijven bij je in de buurt, zoals in onderstaand voorbeeld.

Google Mijn Bedrijf Schilder

Google Maps

Google Maps is een mooi voorbeeld van hoe je met een simpele toevoeging heel veel extra waarde kan geven. Door Google Maps toe te voegen bij bijvoorbeeld je contactpagina, weet Google nog beter waar je onderneming is. Op deze manier kan Google op basis van gestructureerde data je bedrijf nog beter in de zoekresultaten tonen. 

Google Reviews

Vraag reviews bij je klanten. Waarom? Niet alleen geeft het je imago een boost en win je vertrouwen van je potentiële klant, maar Google ziet het ook als iets positief. Bij lokale SEO toont Google niet alleen de meest relevante zoekresultaten, maar toont ook bedrijven met de meeste reviews.

Regionale SEO

Je kunt er ook bewust voor kiezen om je te focussen op een gebied, een hele regio. In tegenstelling tot lokale SEO, is dit ruimer. Stel je hebt een online business en je bent niet zozeer gebonden aan een fysieke locatie. Dan kun je verschillende landingspagina’s optimaliseren voor een bepaalde regio.

Voorbeeld: je bent een copywriter en focust jezelf op klanten in heel Brabant. Dan kun je landingspagina’s maken met de focus op Breda – Tilburg – Eindhoven – Den Bosch – … 

Internationale SEO

Heb je een groot bedrijf of webshop en wil je de internationale markt betreden? Dan is je website waarschijnlijk beschikbaar in meerdere talen, zowel je homepagina als product- en categoriepagina’s. Maar hoe zit het dan met dubbele content? Google weet dan niet welke pagina hij moet indexeren, omdat hij niet weet welke pagina het origineel is. Sterker nog: je kunt een penalty krijgen van Google wanneer je duplicate content hebt. 

Dankzij technische SEO kun je probleemloos inzetten op internationale SEO. Maak gebruik van een hreflang tag en zorg voor een internationaal bereik!

Hreflang

Hreflang is een html code in de header van je website, om Google duidelijk te maken dat de pagina een vertaling is. 

Voorbeeld: Voorbeeld: Link rel=”alternate” href=”http://example.com” hreflang=”en-us” />De afkorting ‘EN’ duidt hier op English en US op de fysieke locatie. In dit voorbeeld United States. Je hebt hier oneindig veel combinaties, denk aan ‘nl-nl’ maar ook ‘nl-be’. 

Als je bijvoorbeeld een Spaanse versie van je website maakt, kun je de hreflang tag gebruiken: hreflang=’es’, zodat gebruikers met een IP-adres in een Spaanstalig land je website in het Spaans te zien krijgen. Maar je kunt ook nog specifieker gaan. Wil je je in het bijzonder focussen op Mexico en niet op Spanje of andere Spaanstalige landen? Dan kun je volgende tag gebruiken: hreflang=”es-mx”. Es staat voor de Spaanse taal, met als locatie Mexico, afgekort als ‘mx’. Niet alleen zet je zo in op je internationale SEO, maar zo kun je ook culturele verschillen wegnemen.

SEO trends voor 2023

Google is een semantische zoekmachine en voert regelmatig updates uit. Dit met als doel om de gebruiker zo goed mogelijk te dienen en om steeds efficiënter en sneller correcte informatie te tonen. Door steeds aandachtig te zijn en tijdig te optimaliseren, blijf je goed scoren in de zoekmachines. Ontdek wat de SEO trends zijn voor 2023!

Core Web Vitals

We hebben ze eerder besproken, de Core Web Vitals. Eén van de belangrijkste updates van Google in de afgelopen jaren. Niet alleen legt Google de focus op mobiele pagina’s omdat het grotendeel van alle zoekopdrachten gebeurt vanaf mobiele apparaten, maar Google kijkt ook steeds meer naar de gebruikerservaring:

  • Laadtijd website
  • Reactietijd server
  • Hoe snel is je website interactief
  • Hoe stabiel is je content op verschillende apparaten

Visual Search

Visual Search is de nieuwe toepassing van Google waarbij je iets kunt opzoeken door middel van een visueel beeld, zoals een afbeelding. Google heeft nu ook zelf ‘Google Lens’, een applicatie voor zowel Apple als Android. Hiermee kun je een foto maken en deze gebruiken als zoekopdracht. 

Wil je weten waar bepaalde sneakers verkocht worden? Of hoe die plant in de hoek van je kamer ook weer heet? Maak een foto, gebruik visual search en krijg antwoord op al je prangende vragen.

Google Passage Ranking

Een featured snippet krijgen van Google is waarschijnlijk de kers op de taart. Google beloont je content en ziet deze informatie als de beste informatie beschikbaar. Een featured snippet is een nummer 0 positie in Google en verschijnt boven alle andere organische zoekresultaten. 

featured snippet

Een featured snippet kijkt naar de relevantie van een hele pagina. Passage Ranking lijkt op een featured snippet, maar is toch verschillend. Het toont een stukje tekst van een website die ook het antwoord geeft op een bepaalde vraag, maar kijkt hierbij alleen naar de relevantie van een bepaalde alinea van een pagina. Dit terwijl een featured snippet de hele pagina bekijkt.

Conclusie

Zoekmachine optimalisatie, beter bekend als SEO, is geen quick win. Het is een doeltreffende marketingstrategie op de lange termijn. We zien in dit artikel dat we niet alleen on-page SEO hebben en de techniek van je website, maar dat ook linkbuilding een belangrijk onderdeel is van zoekmachine optimalisatie.

Maar hoe begin je hier nu aan? Het kan best overweldigend zijn om al deze verschillende onderdelen bij elkaar te zien. Maak daarom een onderscheid. Bekijk de drie pijlers van SEO die we eerder besproken hebben en ga na wat je eigen doelstellingen zijn en hoe je deze wilt bereiken.

CONTENT

  • Welke soort content wil je? Tekst, afbeeldingen, video?
  • Wat is je tone of voice?
  • Welke zoekwoorden gebruik je?
  • Welke soort teksten gebruik je?

TECHNIEK

  • Wat is de laadtijd van je website?
  • Zijn je afbeeldingen allemaal geoptimaliseerd?
  • Wat zijn de scores van je Core Web Vitals
  • Wat kun je verbeteren?

AUTORITEIT/LINKBUILDING

  • Hoeveel backlinks wil je verzamelen?
  • Van wie wil je allemaal backlinks krijgen?
  • Op welke manier wil je backlinks krijgen?

Maak deze doelstellingen allemaal concreet. Maak ze specifiek, realistisch en meetbaar. Zo kun je zeggen dat je elke week een nieuw blogartikel wilt publiceren, maar dat je ook op één jaar tijd x-aantal backlinks wilt verzamelen, waarvoor x-aantal van bepaalde bedrijven. Op deze manier word je niet overweldigd door SEO en kun je kleine stappen maken. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je ook altijd een SEO-marketeer inhuren om het werk voor jou te laten doen! Alles voor een betere online zichtbaarheid, meer autoriteit en meer sales!

Categorieën SEO

Plaats een reactie