Je wilt je website vindbaar maken, maar ziet door de bomen het bos niet meer? Of wil je je website vindbaar maken, maar je hebt geen idee hoe je moet beginnen? Dat komt goed uit! Wij helpen je graag op weg.
Want met ons stappenplan en onze uitgebreide uitleg weet jij precies welke stappen je moet zetten om je website door Google te laten vinden.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- De basis techniek van je website
- Hoe het fenomeen zoekwoorden precies werkt
- Waarom zoekintentie het toverwoord is
- Hoe je de inhoud van jouw website beter maakt dan alle andere websites
- Wat backlinks en een backlink strategie voor je website kunnen betekenen
- Wat Google Analytics en Google Search Console voor inzicht kunnen bieden
- Welke andere kleine slimmigheidjes je nog toe kunt passen om je website beter vindbaar te maken
Voordat we direct de inhoud induiken, beginnen we zoals gebruikelijk met een korte introductievideo. Daarmee krijg je meteen een goed beeld van wat we vandaag zullen bespreken. Want je website vindbaar maken, doe je toch vooral om het maximale uit een zoekmachine als Google te halen.
Maar hoe werkt Google precies? Waar letten zij op? En op welke manier kun je je website vindbaar maken binnen Google?
Je website vindbaar maken dankzij de techniek van je website
Zeker wanneer je niet ontzettend technisch onderlegd bent, kan het maken van een website behoorlijk complex lijken. Termen als meta tags, caching, HTML, Javascript en plugins worden regelmatig gebruikt. Maar wat als je geen idee hebt wat dat allemaal betekent?
Onthou dat je niet de eerste en niet de enige bent voor wie het maken van een goede website een enorme uitdaging lijkt. Zoals met alles in de wereld is ook hier een uitgebreide markt voor. Zo zijn er allemaal mensen, programma’s en tooltjes om te zorgen dat je snel een website kunt opzetten die vindbaar is in Google.
Ook belangrijk is dat het maken van een goede website en deze vindbaar maken in Google niet veel geld hoeft te kosten. Met de volgende (gratis) programma’s en tools kom je een heel eind:
- WordPress-installatie, met een gratis thema. Er zijn er duizenden waar je uit kunt kiezen. Let hierbij wel op de SEO-waarde. Vaak zijn betaalde templates wel gebruiksvriendelijker.
- Een plugin voor WordPress beveiliging, zoals ‘Wordfence Security’.
- Een plugin voor SEO. Onze voorkeur gaat uit naar ‘Yoast SEO’.
- Een plugin voor site speed optimalisatie. Wij adviseren ‘WP Fastest Cache’.
Naast WordPress kun je nog andere soorten websites opzetten. Bijvoorbeeld Drupal. Maar WordPress heeft als voordeel dat het relatief eenvoudig te begrijpen is voor beginners, er veel support is en er veel gratis (en betaalde) toevoegingen beschikbaar zijn om WordPress nog beter te integreren met andere systemen.
Ben je nog niet begonnen? Dan kun je met deze paar stappen een belangrijke stap in de goede richting zetten!
Je website laten vinden door zoekwoorden
Een andere manier om je website op te laten vallen tussen alle andere websites, is door het juiste gebruik van zoekwoorden. Zoekwoorden zijn woorden waarop gebruikers van het internet zoeken en waarop jouw website of content de juiste match voor is.
Heb jij bijvoorbeeld een website over het houden van bijen? Dan zijn interessante zoekwoorden waarschijnlijk:
- Waar bijen houden
- Hoe bijen houden
- Hoe kun je imker worden
- Alles over bijen
- Etcetera
Probeer je bij het vinden van de juiste zoekwoorden vooral in te beelden in op welke woorden een gebruiker die alles wil leren over het houden van bijen.
Bij het vinden van de juiste zoekwoorden zijn een paar dingen belangrijk:
- Het zoekvolume van het zoekwoord
- De concurrentie op het zoekwoord
- Optioneel: de kosten van het zoekwoord (als je wilt adverteren)
De eerste is belangrijk omdat je wel wilt dat er op een zoekwoord enig zoekvolume zit. Anders sta je straks nummer 1 op Google, maar zoekt er nooit iemand op dat woord.
Tegelijkertijd wil je ook dat de concurrentie niet te hevig is, anders dan sta je ergens op pagina 23.483 van Google en daar zal echt niemand je gaan vinden.
Wij schreven een uitgebreid artikel over het zoekwoordenonderzoek: De beste SEO-tools + stappenplan. Neem dat eens door wanneer je hier meer over wilt leren!
Waarom is zoekintentie belangrijk bij je website vindbaarheid in Google?
Het is belangrijk te begrijpen wat het ultieme doel van Google is. Wanneer iemand een zoekopdracht ingeeft, is het belangrijkste doel van Google om de perfecte match als zoekresultaat weer te geven. Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Alleen al daarom scant Google dagelijks miljarden websites om zo te bepalen waar deze verschillende artikelen en websites over gaan. Dat doen ze (onder meerdere) op basis van verschillende zoektermen en zoekwoorden, vandaar het vorige onderdeel.
Maar ook de zoekintentie is belangrijk. Zoekt iemand op het woord ‘schoenen’, is het lastig om de intentie te bepalen:
- Wil iemand schoenen kopen?
- Wil iemand schoenen vergelijken?
- Wil iemand informatie over een bepaalde soort schoenen?
- Wil iemand iets anders met schoenen?
Wanneer de zoekintentie duidelijker is, kun je op basis van de juiste zoekwoorden zorgen dat jouw pagina opvalt tussen alle andere.
Wat verstandig is is om op basis van de zoekwoorden waarop je graag gevonden wilt worden, te kijken welke pagina’s momenteel door Google in de eerste pagina verschijnen als zoekresultaat. Dit kan je meteen inspireren om een soortgelijke pagina – of nóg beter – op te zetten en je ziet direct welke zoekintentie Google koppelt aan een specifiek zoekwoord.
Hoe maak je de inhoud van jouw website beter dan die van anderen?
Dit klinkt natuurlijk als appeltje, eitje, maar in de praktijk gaat het toch vaak mis. Waardevolle content is een heel erg subjectief begrip zou je denken. Want wat de een leuk en interessant vindt, vindt de ander juist weer helemaal niets.
Deels klopt dat, maar feit blijft wel dat áls iemand op een bepaalde zoekterm zoekt, diegene vaak oprecht geïnteresseerd is in informatie over dat onderwerp.
Zorg er dus ook voor dat je net even iets meer biedt dan je concurrenten:
- Maak de tekst beter leesbaar, dankzij sterke tussenkoppen.
- Zorg dat je een SEO-tekst schrijft die meetelt in Google!
- Maak je tekst actueler (met de nieuwste informatie) en completer.
- Werk voor jezelf met een duidelijke contentstrategie. Dit geeft focus en helpt!
- Zorg ervoor dat er geen spel- en typfouten in de tekst staan. Veel mensen haken hierop af.
- Voeg ook unieke afbeeldingen en video’s toe, om je teksten en pagina’s te ondersteunen.
- Schrijf je teksten persoonlijk qua tone of voice, zodat mensen een band met je krijgen
Je website beter vindbaar maken dankzij backlinks en een linkbuildingstrategie
Backlinks en linkbuilding. Dat klinkt natuurlijk ontzettend hip en dat is het eigenlijk ook.
Maar wat is linkbuilding precies?
Linkbuilding is de strategie waarmee je probeert zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige backlinks van externe websites naar jouw website te krijgen. Het doel van linkbuilding is om een hogere waardering voor zoekmachines zoals Google te behalen en daarmee hoger te scoren op bepaalde zoekwoorden.
Maar wat zijn backlinks dan?
Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website of pagina’s. Deze links worden ook wel backlinks genoemd. Backlinks zijn voor Google een belangrijk signaal om relevantie en autoriteit te bepalen. Dit zeggen ze zelf op hun pagina over hoe zoekalgoritmen werken. Er is veel veranderd in linkbuilding in 2023. De kwaliteit en relevantie van de links is steeds belangrijker geworden. Een natuurlijk linkprofiel heeft een gezonde verdeling in ankerteksten en tussen het aantal backlinks en het aantal domeinen waar deze backlinks vandaan komen.
Je kunt backlinks dan ook zien als het uitbrengen van een stem op een bepaalde website of pagina. En hoe belangrijker jouw stem is als pagina, hoe hoger Google jouw stem waardeert.
Hoe meer backlinks je hebt (en zeker kwalitatief hoogwaardige backlinks) hoe hoger Google jouw domein autoriteit inschat.
Wil je lekker actief aan de slag met jouw linkbuildingstrategie? Groot gelijk! Wij schreven dé ultieme gids voor linkbuilding in 2023 voor je!
Hoe Google Analytics en Google Search Console helpen je website vindbaar te maken
Toegegeven, Google Analytics en Google Search Console zorgen op zichzelf niet voor een betere vindbaarheid van je website binnen zoekmachines als Google. Maar ze zijn wel ongelofelijk handig.
Meet je website statistieken met deze twee tools.
Google Analytics geeft je bijvoorbeeld inzicht in belangrijke statistieken zoals:
- Het bounce-percentage van je website
- Het aantal bezoekers in een bepaalde periode
- De tijd dat iemand gemiddeld op een pagina blijft
- Het aantal gemiddelde pagina’s per bezoeker
Maar waarom is dit belangrijk? En wat zeggen deze statistieken?
Het is belangrijk om te weten wat de kwaliteit is van je pagina’s. Logischerwijs: hoe meer bezoekers hoe beter. Maar wat is het gedrag van je bezoekers? Klikt iemand na 3 seconden je website weer weg omdat het niet voldoet aan de verwachting? Of kan iemand uuuurenlang rondkijken op je website en gaat iemand van het ene artikel door naar het andere artikel?
Het verschil tussen beide voorbeelden is gigantisch en dat inzicht krijg je allemaal vanuit Google Analytics.
We lopen de belangrijkste KPI’s even kort met je door, zodat je weet hoe ze werken en berekend worden.
Gemiddelde bezoektijd
De gemiddelde bezoektijd is de tijd die een gebruiker spendeert op 1 specifieke pagina. Dus als voorbeeld: Doe jij 7 minuten om deze tekst helemaal door te lezen? Dan is jouw gemiddelde bezoektijd 7 minuten. De gemiddelde bezoektijd zegt dus niets over hoeveel tijd je in totaal op onze website doorbrengt, maar uitsluitend iets over de gemiddelde tijd die onze lezers spenderen op deze specifieke pagina.
Gemiddelde sessieduur
De gemiddelde sessieduur gaat wel over de totale tijd die een gebruiker spendeert op onze website, voordat diegene weer iets anders gaat doen. Dit is ook de metric waarbij de interne links belangrijk zijn. Je wilt namelijk ervoor zorgen dat iemand niet alleen deze tekst leest, maar ook ziet dat we nog véél meer interessante artikelen hebben geschreven om de SEO van je website te verbeteren.
Bounce-percentage
Het bounce-percentage is het percentage waarbij gebruikers uitsluitend het zoekresultaat hebben geopend en daarna weer zijn vertrokken. Google zelf omschrijft het bounce-percentage als:
Bouncepercentage is het aantal sessies waarbij één pagina wordt geladen, gedeeld door alle sessies, of het percentage van alle sessies op uw site waarbij gebruikers slechts één pagina hebben bekeken en slechts één verzoek aan de Analytics-server hebben geactiveerd.
Er is geen goed of slecht bounce-percentage. Toch kan het uit om ervoor te zorgen dat je bounce-percentage zo laag mogelijk is.
Dit doe je door:
- Voldoende interne links te plaatsen
- Interessante en hoogwaardige content te schrijven
- Zo sterk mogelijk te beginnen
Wil je inzicht krijgen in deze statistieken? Dan is het slim om Google Analytics te koppelen aan je website. Dat doe je vrij eenvoudig door deze video te bekijken:
Wil je nog meer inzicht vergaren? Dan is Google Search Console een heerlijke tool om je in te verliezen. Google Search Console gaat iets minder over de mensen die je website bezoeken, maar meer over je website vindbaar maken.
En laat dat nou nét het onderwerp van vandaag zijn!
Wil je meer weten over Google Search Console? Wij schreven een complete handleiding voor Google Search console om mee te starten!
Je website beter vindbaar maken met wat extra tips
Ben je nog niet uitgeleerd en wil je graag nog een paar extra tips om je website nóg beter vindbaar te maken in Google? Niet getreurd, wij helpen je verder!
Met deze paar kleine, eenvoudige en korte tips haal jij NOG meer uit jouw missie om je website vindbaar te maken.
Een wordpress sitemap XML instellen voor Google
Een wat? Een WordPress sitemap (of XML sitemap) instellen voor Google. Dat is namelijk ontzettend handig. Waarom? Omdat Google met behulp van een sitemap moeiteloos doorkrijgt hoe jouw website is opgebouwd, wanneer jij bepaalde aanpassingen doet en er dus ook voor zorgt dat toekomstige aanpassingen door Google opnieuw opgemerkt worden omdat ze door de XML Sitemap opnieuw geindexeerd zullen worden.
Zo maak je een WordPress sitemap (XML sitemap) voor jouw website.
Leer adverteren op Google via SEA
Je kunt natuurlijk enorm veel tijd stoppen in je website vindbaar maken. Dat is waarschijnlijk slim om te doen, maar misschien ook niet. Je kunt er óók voor kiezen om te adverteren op Google met Google Ads.
Dit noemt men ook wel SEA: Search Engine Advertisement.
Het lijkt dus op SEO: Search Engine Optimization, maar het is toch echt iets compleets anders.
Met Google Ads zorg je ervoor dat je sowieso bovenaan in de zoekresultaten terecht komt. Dat is natuurlijk heel fijn. Je website vindbaar maken zal nooit makkelijker worden dan via Google Ads. Het nadeel? Je moet er wel voor betalen.
Toch kan het absoluut de moeite waard zijn om te adverteren via Google ads, zeker wanneer je website een commercieel doel heeft.
Wil je meer leren over SEA en adverteren op Google ads? Wij schreven deze Google ads handleiding over adverteren op Google.
Je website verbeteren met conversie optimalisatie
Niet direct gekoppeld aan je website vindbaar maken, maar toch een belangrijke tip: ga aan de slag met conversie optimalisatie. Wat conversie optimalisatie is? Nou dit.
Conversie optimalisatie (CRO) is het proces van het optimaliseren van een website of landingspagina om het percentage gebruikers te verhogen dat een gewenste actie uitvoert.
Conversie optimalisatie is belangrijk om hiermee de kosten voor het werven van klanten of leads te verlagen. Dit doe je door meer waarde te halen uit de bestaande website bezoekers en gebruikers.
Wanneer een landingspagina bijvoorbeeld een conversiepercentage heeft van 10% en gemiddeld 3000 bezoekers per maand ontvangt, genereert de pagina ongeveer 300 conversies per maand. Wanneer het conversieratio kan worden verhoogt tot 15% door verschillende elementen op de pagina te optimaliseren, stijgt het aantal gegenereerde conversies naar 450 per maand.
Hiermee zijn we alweer aan het eind gekomen van dit artikel! Je website vindbaar maken zou nu geen enkel probleem meer moeten zijn!
Ben je toch op zoek naar meer verdieping? Bekijk dan eens onze ultieme handleiding om te starten met SEO in 2023!